POKAZALI smo zajedništvo i čvrst stava da smo protiv devastacije i ekocida, odnosno izgradnja mini-hidroelektrane na svim bjelopoljskim rekama. Svesni razarajućih posledica za prirodu, odbranili smo Bistricu, a sada bijemo bitku za spas naše druge lepotice, Lještanice, pa pozivamo Vladu i lokalnu samoupravu da obustave koncesiju - istakao je tokom protesta ispred zgrade SO u Bijelom Polju predsednik građanske inicijative nazvane "Za spas Bistrice" Denis Mekić.

Učesnici skupa su bili ohrabreni i izjavom premijera Markovića, o obustavi gradnje nekoliko malih hidroelektrana na severu Crne Gore, pa traže trajnu obustavu gradnje, da više nikome ne bi palo na pamet da profitira na njihovim rekama.

- Od opštinske Skupštine zahtevamo da izglasa odluku kojom će se trajno zabraniti bilo kakva gradnja objekata na Bistrici, jer je ovo što smo dosad postigli samo privremeno rešenje. Jer, ko nam garantuje da neka nova vlada neće ponovo odobriti gradnju mini-hidroelektrane i nekome dati koncesiju - naglašava predsednik Bjelopoljskog saveza NVO Uglješa Prebiračević.

Pročitajte još: Narod plaća da sačuva reke?!


Protestno okupljanje građana i šetnja ulicama Bijelog Polja su, simbolično, završeni piknikom na Bistrici, gde se održavala tradicionalna manifestacija pod nazivom "Dani pastrmke".