Upozorenje Demokratske Crne Gore: Ljudi bez adrese su uzdanica vlasti

V. KADIĆ

21. 10. 2019. u 06:40

Упозорење Демократске Црне Горе: Људи без адресе су узданица власти

Foto: Momo Koprivica

Alarmantno upozorenje predstavnika Demokratske Crne Gore u odboru za izborne reforme. Od 532.599 upisanih birača, čak 278.820 njih nema kućni broj

PREDSTAVNICI Demokratske Crne Gore u skupštinskom Odboru za sprovođnje izbornih reformi su, "češljajući" birački spisak, došli do skandaloznih saznanja, pa su javnost obavestili o tome da na poslednji izborima adresu stanovanja nema čak 278.820 građana, od ukupno 532.599 upisanih.

- Više od polovine birača je evidentirano na adresama bez broja, a ti "fantomi" su omogućili decenijske mehanizme izbornih manipulacija vladajućih struktura - kaže član Odbora iz pomenute stranke Momo Koprivica. - Te "mrtve duše", osim što se kriju iza lažnih matičnih brojeva, boravišta, prebivališta i drugih podataka, sada su i na neoznačenim adresama, bez broja, jer lokalne samouprave, uprkos zakonskoj obavezi, već godinama prolongiraju realizaciju postupka davanja naziva ulicama i naseljenim mestima, te označavanje brojevima svih stambenih jedinica. Jer, brojevi na kućama i zgradama smetaju samo onima sklonim izbornim manipulacijama, a DPS godinama nastoji da što duže zadrži ovo nesređeno stanje.

Adrese bez broja, tvrdi, omogućavaju da DPS lakše upisuje fantome ili pozajmljena imena u birački spisak, pa je u odsustvu valjane kontrole olakšano i međuopštinsko prepisivanje.

- Istovremeno, zbog adresa bez numeracije je otežano uvođenje reda u javne knjige i pravni saobraćaj, čime se onemogućava uspostavljanje poverenja u integritet državnih institucija - naglašava Koprivica.

Pročitajte još: Aleksa Bečić reizabran za predsednika Demokratske Crne Gore

- Kućni broj bi lako odao fantom-birača, jer je jednostavno proverljiv: kako u bazi podataka, tako i neposrednom terenskom proverom. Da bi ih prikrio, DPS takve "glasače" upisuje među hiljade građana u naseljima koja nemaju nijedan kućni broj. Tipičan primer je Šavnik, u kojem je svaka adresa bez broja, čak i ako se nalazi u samom centru opštine. DPS tako u manjim opštinama lako dolazi do najmanje dva odbornička mandata.


Zaključci do kojih su došli predstavnici DCG u Odboru -

Foto Demokratska Crna GoraDemokrate, nadalje, predlažu i to da građani koji ostvare biračko pravo budu oslobođeni od plaćanja dela administrativnih taksa - na uverenja koja izdaju organi zarad izdavanja vozačke i saobraćajne dozvole, za overu potpisa, prepisa ili autentičnosti rukopisa, za overu ugovora...

Iz Demokratske partije socijalista još nema zvaničnog odgovora na ove optužbe, ali se nezvanično saznaje kako vlast smatra da Demokratska Crna Gora ovakvim insinuacijama narodu "baca prašinu u oči".

PO MERI DPS

LIDER Socijalističke narodne partije Vladimir Joković smatra da treba formirati tehničku vladu koja bi pripremila i sprovela izborni proces - sa posebnim ovlašćenjem da rigorozno kazni svaki pokušaj sprečavanja slobodnog izražavanja volje birača.

- Ovakav odbor je po meri samo DP, jer su na njihov predlog izabrani neki članovi koji predstavljaju opoziciju - naglasio je Joković, aludirajući na dvojicu predstavnika Demokratske Crne Gore.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije