UVUKLA SAM RUKU U DETETOVA USTA I IZVUKLA FIGURU DA MU NE OŠTETIM JEDNjAK PA GA OŽIVELA: Ovo je doktorka Alma koja je heroj Balkana

Novosti online

19. 10. 2019. u 14:49

УВУКЛА САМ РУКУ У ДЕТЕТОВА УСТА И ИЗВУКЛА ФИГУРУ ДА МУ НЕ ОШТЕТИМ ЈЕДЊАК ПА ГА ОЖИВЕЛА: Ово је докторка Алма која је херој Балкана

Alma Drešević / Foto Fejsbuk

Alma Drešević nije odustajala od toga da spasi život detetu čak i kad se činilo da više nema nade
Pedijatar Alma Drešević koja je uspela da vrati u život dete koje, nakon što je progutalo šahovsku figuru, nije davalo znake života, pokazala je da je ne samo veliki doktor, već i veliki čovek.

Ona nije odustajala od toga da spasi život detetu čak i kad se činilo da više nema nade. Doktorka je, tako, postala heroj Crne Gore, ali i celog Balkana.

Drešević je ispričala da je prošlog četvrtka oko 19 časova u Dom zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici komšija, u pratnji majke koja je vrištala, doneo dete koje nije davalo znakove života.

- Dete od godinu i pet meseci je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je dete već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano telo, jer je svaki sekund bio dragocen. Srećom, uspela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru - rekla je Drešević.

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

- Kada smo uklonili strano telo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Posle dve reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dete nije disalo - ispričala je Drešević.

Nakon što je četiri puta dala veštačko disanje, dete je udahnulo vazduh i zaječalo.

- U tom trenutku sam znala da je dete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali na moju sreću nije bilo. Dobili smo informaciju da je dete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo, koje sam mogla doživeti, je to što je dete preživelo i što je dobro - rekla je Drešević.

Ona je istakla da je najvažniji član tima medicinska sestra.
- Meni je moja medicinska sestra neizmerno pomogla. Kada sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što lekar kaže velika je mogućnost da se desi uspeh. Znam da bi svaki moj kolega reagovao jednako kao ja. Kada vidite da svaki sekund gubitka odnosi dete, nema razmišljanja i tu se mora raditi - rekla je Drešević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Zvezda i to CRVENA

19.10.2019. 16:18

E pa Dr Alma Drešević.. šta drugo reći za ovo što ste uradili osim veliko BRAVO.. Bez obzira što kazete da bi svaki kolega isto uradio.. Nije baš jednostavno u datim okolnostima ostati miran i ne paničiti..

Srđana marković

19.10.2019. 18:12

šta reći SVAKA ČAST I POHVALA ZA PROFESIONALNU HUMANU I HRABRU DOKTORKU PREDIVNO JE ČUTI U DANAŠNJI VREME OVAKVU PRIČA SVE POHVALE

Rade Bg

19.10.2019. 21:47

BRAVO,BRAVO I BRAVO! Sta reci vise. Roditelji deteta dozivotno treba da joj budu zahvalni i da ostanu u kontaktu kao najrodjeniji!