Zaev za hitne izbore: Mi smo žrtve istorijske greške Evropske unije (VIDEO)

Mladen Stančić

19. 10. 2019. u 12:38

Заев за хитне изборе: Ми смо жртве историјске грешке Европске уније (ВИДЕО)

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev Foto Tanjug

Premijer Severne Makedonije ipak će od naroda potražiti još jedan mandat: EU nije isporučila to što je obećala. Mi smo naše obaveze isporučili u potpunosti

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA

PREMIJER Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev u subotu je u obraćanju javnosti potvrdio da je, posle "istorijske greške" Evropske unije, ponovnim odlaganjem odluke o dodeljivanju datuma početka pristupnih pregovora za članstvo zemlje u Uniji, neophodna provera ispravnosti evropskog puta od naroda, pozivanjem na brze prevremene izbore.

Zaev je najavio da će na nedeljnom susretu lidera svih parlamentarnih stranaka kod predsednika države Steve Pendarovskog zatražiti organizaciju brzih prevremenih izbora. To je obaveza, kako je rekao, da bi se, uprkos gnevu i razočaranju naroda, "potvrdio evropski put - koji nema alternative".


PROČITAJTE JOŠ: VLADA SEVERNE MAKEDONIJE TVRDI: Zaev nije podneo ostavku

Osnova u zahtevu za održavanje hitnih prevremenih parlamentarnih izbora u RSM, kako je rekao Zaev, leži u činjenici da je neophodno obezbediti legitimnu mogućnost da se u obnovljenom mandatu bori za evropsku perspektivu zemlje.

- Moj predlog je - brzi prevremeni izbori, najbrže što možemo. Potreban je stav građana, posle istorijske greške i velike nepravde EU, jer nije isporučila to što je obećala. Mi smo naše obaveze isporučili u potpunosti. To su svi i potvrdili. Rezultate u reformama, sporove sa susedima i drugo. Ono što je EU učinila je njihova istorijska greška. Napravili smo sve što smo mogli i što je bilo do nas - istakao je Zaev.

U obraćanju je istakao značaj podrške "na koju znamo da možemo računati", u nastavku puta prema članstvu u EU. No, znamo takođe, kako je ocenio, "da smo žrtve istorijske greške i kod njih svih, kao i kod nas, odluka izaziva razočaranost i gorčinu. Ja sam ljut i razočaran. Za mene lično, ovo je loša i nepravedna postavka Unije".


PROČITAJTE JOŠ: Zaev: Zapadni Balkan više nije tempirana bomba

PRIZNAJE ODGOVORNOST

ZORAN Zaev je kao premijer i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM), u izlaganju istakao da prihvata odgovornost, dodajući da, s druge strane, niko neće moći da mu oduzme pravo na borbu za evropsku budućnost zemlje. "Poručujem da evropski san makedonskog naroda neće biti srušen", rekao je Zaev.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Šumadinac BRE

19.10.2019. 20:22

Prodao si zemlju...prodao si narod....uzeo silu para od Albanaca...uveo Albanski jezik...Greska ??? Sto te pustise da dotle dodjes