Katnić: Sinđelićevo izručenje Hrvatskoj nema uticaja na suđenje u Crnoj Gori; Kneževićevi snimci nisu dokaz

V.K.

18. 10. 2019. u 21:12

Катнић: Синђелићево изручење Хрватској нема утицаја на суђење у Црној Гори; Кнежевићеви снимци нису доказ

Foto: V.Kadić

Snimci ne mogu biti dokaz na sudu i ne mogu se koristiti u krivino-pravnom smislu, kaže Katnić
Odluka o izručenju svedoka saradnika Saše Sinđelića Hrvatskoj doneta je u skadu sa propisima i ne može imati uticaja na tok suđenja u Crnoj Gori, u kojem je Sinđelić bio svedok saradnik, saopštio je Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac u emisiji „Živa istina“ na TVCG. On je podsetio da je prvostepeno suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. završeno za „naše uslove“ u brzom roku.


- Tužilaštvo se neće žaliti na prvostepenu presudu, a odgovore na žalbe odbrane dostaviće vrlo brzo. Očekujem da se Apelacioni sud izjasni u roku od tri meseca, dodao je Katnić i ponovio da je „kriminalna organizacija iz tog predmeta imala međunarodni karakter i delovala na međunarodnom nivou“.


- Tužilaštvo ima dokaze i da su Dzozef Asad i Aron Šaviv učestvovali u kriminalnim radnjama. Kad se steknu uslovi mi ćemo podneti optužnicu, a sada nam se za to posebno ne žuri, rekao je Katnić i dodao da očekuje da oni budu izručeni Crnoj Gori. - Kad se steknu uslovi mi ćemo podneti optužnicu, a sada nam se za to posebno ne žuri. Očekujemo da oni budu izručeni Crnoj Gori.


Govoreći o snimku razgovora Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe i uhapšenog sekretara VDT-a Nenada Vujoševića, Katnić navodi da postoji velika sumnja u autentičnost i verodostonost tih snimaka.


- Ti snimci ne mogu biti dokaz na sudu i ne mogu se koristiti u krivino-pravnom smislu, kaže Katnić.

Tvrdnju da snimci telefonskih razgovora nisu dokaz na sudu i zbog čega se ne mogu koristiti Katnić je obrazložio činjenicom što na početku razgovora Kneževića i Vujoševića nema elementarnih početaka:

PROČITAJTE JOŠ: NOVI OBRT U AFERI "SNIMAK": Vujoševića saslušava Katnić


-Ako uzima novac, i ako je to snimljeno, a nije nam pušteno. Kako izgleda (Vujošević)? U odelo po vas dan, čuo sam da ga ne skida ni u Spužu, rekao je Katnić.

On je dodao da je Vujošević procesuiran na osnovu dokaza, a ne snimaka.

-Verujem da će mu biti produžen pritvor. Mislim da se nalazimo pod ozbiljnim hibridnim ratom. Ovo se dešava van procedura. Mi delujemo po procedurama, a ova kriminalna organizacija deluje van procedura. Nikome ko u tome učestvuje ne služi na čast medijska kampana koja se vodi protiv tužilaštva, a staje na strani kriminalne grupe. Verujem da neki to rade nesvesno, a da će se oni koji to rade svesno prepoznati. Verujem da je ovo isceliteljski čin za naš narod. Danas mora svaki državni službenik, kojem nije bilo jasno, videti što e kriminalna organizacija. Moraju to videti kroz slučaj viceguvernera kojeg je ova kriminalna organizcija zloupotrebila i usisala u taj sistem, kroz ovog sekretara kojeg su takođe usisali. I mnoge druge institucije da shvate da ne samo da će ostati bez posla i slobode, već i bez obraza, rekao je Katnić.


Milivoje Katnić je rekao da ne može da kaže kakav je iskaz Vujošević da, ali da sa posebnom pažnjom prati izjave koje daje njegov branilac.


- Vujoševiću nikada niko nije predložio da bude svedok saradnik. Takvih predloga nije bilo. To su lažne vesti, jer SDT-u ne pada na pamet da mu to predloži, niti da to prihvati ako Vujošević ponudi. Njegov advokat Borivoje Borović, pretio je mom zameniku, pokušavajući da mu zabrani da sasluša svedoka saradnika.


Katnić je pokazao notes za koji tvrdi da je pronađen u nedavnom pretresu kuće Duška Kneževića.


-To Duško Knežević ne tvrdi u proceduri, ohrabrivao sam ga da dođe, iznese odbranu. Postoji osnovana sumnja da su od ovih miliona, sa ovim logom Atlas banke, odnošen novac u Srbiju i Nikoziju. kazao je SDT, dodajući da su formirali istražni tim koji će do krajnjih mogućih granica istražiti optužbe na račun VDT-a Ivice Stankovića.-Za sada ne postoji niko ko bi na toj funkciji bio nepovoljniji za šefa kriminalne grupe od Stankovića.


Milivoje Katnić rekao je da je Stankoviću pretio i tražio da ga smeni, ali da to on nije učinio.


-Kriminalna organizacija Duška Kneževića funkcioniše dugo, od 2010. ili 2011.i zato je ovako osilila


Između ostalog, postoji osnovana sumnja da je Vujošević prvi novac, 10.000 evra, primio 2017.godine. Proveravamo da li je i ranije, kazao je Katnić.


SDT je ponovio da je Knežević preko svoje dve banke vršio ozbiljne malverzacije. Katnić je pokazao papire kroz koje se, kako navodi, vidi na koji način je Knežević vršio "višemilionske malverzacije".


-Postoji osnovana sumnja da su od ovih miliona, kao i drugih miliona, a šteta je procenjena na 100 miliona, otišlo na razne strane, rekao je Katnić, tvrdeći da Duško Knežević ne može imati bilo kakav kompromitujući materijal protiv njega.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zigula37

18.10.2019. 22:49

Transfer blama kad slusam ovu osobu....sam sebe zakopa svakim javnim nastupom....piii