Švercovali 800 kilograma marihuane: Crnogorski državljani pristali na 14 godina zatvora i kaznu od 40.000 KM

O. MATAVULj

18. 10. 2019. u 20:27

Шверцовали 800 килограма марихуане: Црногорски држављани пристали на 14 година затвора и казну од 40.000 КМ

Oduzeta velika količina "trave" Foto SIPA

SIPA je u mestu Krupac, kod Istočnog Sarajeva, presrela kamion pun marihuane

CRNOGORSKI državljani Đ. R. (38), V. S. (23) i T. M. (39), svi iz Pljevalja, nagodili su se s Tužilaštvom BiH i pristali na osude od 14 godina zatvora i kaznu od 40.000 KM zbog šverca oko 800 kilograma marihuane.

Droga je otkrivena u noći između 7. i 8. oktobra 2018. godine u akciji "24", nakon što je SIPA u mestu Krupac, kod Istočnog Sarajeva, presrela kamion pun marihuane.

Pročitajte još - KRIJUMČARIO 766 KILOGRAMA MARIHUANE? U Sarajevu uhapšen osumnjičeni za međunarodni šverc droge (FOTO)

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da su trojica, od četiri optužena, u potpunosti priznali krivicu.

- U prisustvu branioca trojica optuženih sporazumno su priznala krivicu - rekao je Grubešić.

Pročitajte još - Ko je organizovao šverc 766 kg marihuane

On kaže da je sporazumom predviđeno da se Đ. R. osudi na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM, i da mu se oduzme nezakonito stečena imovinska korist od 6.000 evra. Prihvatanjem sporazuma T. M. je pristao da se osudi na pet godina zatvora i oduzimanje koristi od 1.000 evra, dok je V. S. pristao na kaznu od tri godine zatvora i oduzimanje 350 evra.

NAJVEĆA ZAPLENA U AKCIJI "24" napravljena je najveća pojedinačna zaplena droge u BiH. U julu je u akciji "Petrol lajn" u Neumu zaplenjeno 665 kilograma skanka, dok je u Pelagićevu lane u dva navrata oduzeto oko 750 kg marihune. Carinici su u julu prošle godine u jednom kamionu u Zenici otkrili 82 kilograma heroina, dok je u oktobru 2013. u Laktašima pronađena plantaža sa blizu tonu sirove marihuane.

- Predložene kazne su u skladu sa odgovornošću optuženih u počinjenim krivičnim delima. Svi se nalaze u pritvoru i ukoliko se sporazum prihvati odmah će biti upućeni na izdržavanje kazne. Protiv prvootpuženog V. B. (33) postupak se nastavlja - istakao je Grubešić.

U akciji "24" SIPA je u ranim jutarnjim časovima presrela dva kamiona s prikolicama, i automobil koji je bio u njihovoj pratnji. U pretresu jednog od kamiona, crnogorskih registarskih oznaka, otkriveno je oko 800 kilograma marihuane skank, devet mobilnih telefona... Droga je bila upakovana u vreće i putne torbe. Sumnja se da je bila namenjena tržištu BiH, gde njena vrednost na narko-tržištu dostiže iznos od dva miliona maraka, dok je ta cena višestruko veća u zemljama EU.

- Zaplenjena droga će, nakon pravosnažnosti presude, u zakonskom postupku biti uništena - rekao je Grubešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije