POSLE odluke Vlade Crne Gore, na sednici u Pljevljima, da zaduži Ministarstvo ekonomije da počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji malih hidroelektrana (MHE) u više gradova, samo su oni naivni poverovali da je i taj veliki problem u Crnoj Gori skinut s dnevnog reda i da će investitori lako odustati od gradnje mini-hidroelektrana na Bistrici u Bijelom Polju, Murinskoj, Đuričkoj i Komoračkoj reci u Plavu, Bukovici u Šavniku i Trepačkoj reci u Andrijevici.


PROČITAJTE JOŠ -LAŽNO PREDSTAVLjANjE NA PUMPI: „Sipaj, radim za Mila, plaća država“


- Program HE je, nesporno, omogućio novi zamah u proizvodnji električne energije, ali je bilo propusta koji bi naneli štetu prirodi - kazao je premijer Duško Marković, a oni koji su pažljivo analizirali tu izjavu, shvataju da stvar nije završena.

Vlada je nakon sednice u Pljevljima slavodobitno objavila da se raskida nekoliko ugovora o gradnji malih hidroelektrana u nekoliko opština, i da će reke biti zaštićene.

- Nakon objave ove vesti u medijima, siguran sam da je veliki broj građana pozdravio takav stav, međutim, da li je zaista tako kako je premijer Marković rekao i da li ima mesta slavlju? - pita se potpredsednik Demokrata Dragan Krapović.

On ističe da Marković nije rekao da je na medijski najviše eksponiranoj Bukovici planirana gradnja dve male hidroelektrane, kao i na Bistrici.

- Mislim da bi premijer trebalo da javno odgovori na pitanje da li će biti raskinuti ugovori i za "Bukovicu 1" i za "Bukovicu 2", ili jedna ostaje i biće izgrađena, dok se ugovor raskida samo za "Bukovicu 2". Da li su u tom slučaju zaista sačuvane životna sredina i Bukovica u celosti, ili samo napola? - pita se Krapović, koga su zaintrigirale reči Markovića, da je Vlada naložila Ministrastvu ekonomije da, za početak, počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o izgradnji MHE na Bistrici.

Krapović naglašava da premijer Marković govori u jednini, a elektrana je više.

- Sporazumni raskid ugovora predviđa da se Vlada i investitori sporazumeju, odnosno da investitori odustanu od gradnje, a da ih, naravno, Vlada obešteti u nekom iznosu. Tako možemo doći u situaciju da na Bukovici ipak nikne jedna mala hidroelektrana, a da za drugu investitor dobije obeštećenje, a to znači da životna sredina i reka neće biti zaštićene - smatra Krapović.

On od Markovića zahteva odgovore da pitanja da li će biti raskinuti svi ugovori i zaustavljeni svi projekti u pomenutim opštinama i lokalitetima i da li će građani plaćati investitorima da ostave reke da netaknuto teku.


POBEDA GRAĐANA

GRAĐANSKA inicijativa "Za spas Bistrice" iz Bijelog Polja, odluku Vlade smatra velikom pobedom građana. Međutim, oni ne odustaju od današnjeg protesta pred zgradom Opštine Bijelo Polje, odakle će od Vlade tražiti da donese moratorijum za zaštitu Bistrice, a protestovaće i zbog namere gradnje MHE na Lještanici, koju čeka sudbina slična Bistrici, kao i Lim, koji se konstantno devastira.