Ivice, mi smo pokradeni!

V. K.

subota, 19. 10. 2019. u 09:51

Ивице, ми смо покрадени!

OGORČENI Svi se nadaju da će im država nekako pomoći Foto V. K.

Oko 250 bivših radnika nikšićke Železare zatražilo od tužioca da im pomogne

Kasu pomoći da otvori tužilac! Ovo je poruka oko 250 bivših radnika nikšićke Železare, koji su uputili poziv v. d. državnog tužioca Ivici Stankoviću da se uključi u rešavanje njihovog višegodišnjeg gorućeg problema, smatrajući da su debelo oštećeni po osnovu izdvajanja sredstava u kasu uzajamne pomoći. Kasa je trebalo da služi za pomoć radnicima koji su u nju dobrovoljno ulagali, ali niko nije dobio ni cent iz nje, pa ni članovi tadašnjeg Izvršnog odbora sindikata kojima se duguje između trista do hiljadu evra.


PROČITAJTE JOŠ -Banka hrane: Siromaštvo ozbiljan problem u Crnoj Gori


Predstavnik radnika Saša Vujović je kazao novinarima da je novac iz kase uzet 2011. pre stečajnog postupka, kada su napuštali fabriku. On ne krije ogorčenje što su njih sedmorica iz jedne grupe (podneli krivične prijave) morali da plate sudske troškove umesto da su dobili novac koji je izdvajan od zarada. Sve krivične prijave su odbijene kao neosnovane.

- Morao sam da otplatim 767 evra, što mi je u ratama odbijano od penzije - rekao je Vujović.

I Veselin Đikanović je u sličnim nevoljama. On tvrdi da je izgubio 1.100 evra od čega je za sudske troškove potrošio 430.

- U kasi uzajamne pomoći ostalo mi je 730 evra, jer mi je mesečno od plate po tom osnovu odbijano po pet evra. Kada je trebalo da podignem novac blagajnik mi nije dao, nego je kazao da čekamo neki redosled, kako se ko prijavljivao. Na kraju niko nije dobio pare - podseća Đikanović.

Slična sudbina zadesila je i Željka Kaljevića, koji takođe ne krije ogorčenje.

- Penzija od svega 270 evra bila mi je blokirana godinu dana, dok nisam otplatio sudske troškove od oko 430 evra! U kasi je od mojih izdvojenih sredstava ostalo 375 evra, a ovo što smo doživeli je velika bruka i nažalost dokaz da je pravda nestala - poručuje Kaljević.

Ova grupa železaraca pre dve i po godine tužila je bivšeg blagajnika Železare zbog nestanka 105.000 evra, ali su i taj spor izgubili.


ZVALI I RANIJE

Pre tri godine Saša Vujović, predstavnik sedam bivših radnika Železare, podneo je VDT Ivici Stankoviću zahtev da ispita i sasluša predstavnike Vlade Crne Gore i bivše članove uprave fabrike, kao i stečajnog upravnika. I tada su tražili da tužilac uđe u kompaniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije