ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

ZA ćirilicu u Vukovaru i dalje nema mesta, rečeno je na sednici gradskog veća gde se dogodio incident kada je gradonačelnik Ivan Penava iz redova HDZ bacio statut grada napisan na ćirilici, koji je pokušao da mu uruči poslanik Srđan Kolar.

- Neću ovo da primim - vikao je Penava dok je bacao statut, optuživši Milorada Pupovca, Srpsko narodno veće (SNV) i Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) u Vukovaru da su režirali događaje na ovoj sednici iako je upravo on bio taj koji je saopštio da nema uslova za veća prava Srba u tom gradu.

Srđan Kolar, koji je u ime SDSS dao Penavi statut, naglasio je da to nije čin provokacije, već poziv na dijalog u sklopu projekta SNV "Da se bolje razumemo". Penavina reakcija bila je gruba. Izvređao je prisutne članove SDSS rečima: "Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991. godine, da uvedete ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju, mrtva deca vas ne zanimaju. Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije juče, danas, sutra, svim sredstvima." - Vukovar kleknuti i pasti u velikosrpsku retoriku i agresiju neće - poručio je Penava. - Bila ona otvorena, ratna, s tenkovima iz Beograda ili uvijena u celofan u režiji Milorada Pupovca.

Reagovao je Kolar rekavši da ga je reakcija gradonačelnika uvredila i da je time pogazio sav trud za mirnu reintegraciju. Oglasio se i Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara, koji je rekao da je sednica suđenje srpskoj zajednici, ali i svim Srbima u Vukovaru i Hrvatskoj.

Pročitajte još - NOVE PROVOKACIJE HRVATSKE: Ćirilica im velikosrpska

Posle toga, većnici iz redova Srba napustili su sednicu.

- Ovo je bilo suđenje sa unapred poznatom presudom i u tome nismo želeli da učestvujemo - rekao nam je Milaković.

Gradonačelnik Vukovara obavestio je gradsko veće da nema uslova za uvođenje prava za korišćenje ćirilice, a u pripremljenom izveštaju za Ustavni sud ponovo se spominje "velikosrpska agresija" i konstatuje da su u Vukovaru uskraćena prava Hrvatima i svima koji su se suprotstavili agresiji.

Analitičari u Hrvatskoj veruju da Ivan Penava deluje samostalno, bez odobrenja vođstva HDZ i potvrdu nalaze u reakciji predsednika kluba te stranke u Saboru Branka Bačića, koji je rekao da je sednica trebalo da ide u drugom smeru.

- Nisam znao da će predstavnik SDSS uručivati statut na ćirilici i to mi ne deluje najdobronamernije, iako nije nezakonito - rekao je premijer Andrej Plenković i najavio razgovor s Miloradom Pupovcem.

I do sada su Srbi u Vukovaru trpeli razne pretnje i pritiske, ali ovakav incident gotovo da nije zabeležen poslednjih godina. Penava je izvređao sve srpske većnike, dobacivao "oni su uvek ugroženi", a Kolar je u ime SDSS komentarisao da ćirilica nikako ne može da znači provokaciju.

Srđan Kolar Foto D. Dozet

KRŠE PRAVA SRPSKOG NARODA

MINISTARSTVO kulture i informisanja Republike Srbije sa zabrinutošću i žaljenjem posmatra najnovije incidente u nizu, koji se odnose na kršenje zakonom zasnovanih prava srpskog naroda u Vukovaru.

Varvarski i neoustaški modeli ponašanja mogu samo da osnaže svest srpskog naroda o neophodnosti napora da se životodavna identitetska obeležja srpske kulture neguju sa dodatnom pažnjom i brigom, na celom srpskom kulturnom prostoru, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

USTAVNI SUD PREISPITUJE ODLUKU

PREDSEDNIK Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović najavio je da će sud preispitati odluku vukovarskog gradskog veća da nisu stečeni uslovi za korišćenje ćirilice. Ustavni sud je ranije doneo odluku da prava srpske manjine moraju da se unaprede ne navodeći konkretne mere, ali sa napomenom da će se svake godine situacija procenjivati.