HOĆE CRKVU UMESTO AUTO–PERIONICE: Podgoričani opet protestovali

V.K.

16. 10. 2019. u 21:08

ХОЋЕ ЦРКВУ УМЕСТО АУТО–ПЕРИОНИЦЕ: Подгоричани опет протестовали

Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

Okupili su se u sredu spontano meštani podgoričkog naselja Konik na mestu nekadašnje pijace

Okupili su se u sredu spontano meštani podgoričkog naselja Konik na mestu nekadašnje pijace gde pod Detaljnom urbanističkom planu treba da bude sagrađena crkva, posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Oni su prtestvovali zbog najave nadležnih u opštini da će na tom mestu umesto hrama biti izgrađena auto-perionica!


Paroh Mirčeta Šljivančanin ikonom Svetog Vasilija i Časnim krstom zamolio je one koji su došli da grade perionicu, da ostave taj posao, ovo mesto i odu, što su radnici i učinili. Prota Mirčeta je kazao da gradnja svakoga hrama najre počinje u srcima ljudi, a potom ta duhovna gradnja prelazi i na fizičku.


- Ako ima mesta na kugli zemaljskoj, gde se ideja o gradnji hrama u toliko srca rodila onda je to ovo mesto i zato je ono nama važno. Iako je on za neke običan plato betonski, bivša pijaca, za verne koji znaju i žele da grade ovaj hram, to je već sveto mesto jer su se na njemu mnogo puta sabirali i Bogu unosili molitve, ložili badnjaka, slavili Vaskrs i praznik Svetog Vasilija, kazao je prota Mirčeta.


On je podsetio da je kroz pravnu proceduru, u skladu sa zakonima o planiranju i gradnji, sve urađeno kako bi bila omogućena gradnja.

PROČITAJTE JOŠ: GNEV VERNIKA SPC U CRNOJ GORI: Na režimskom progonu crkve


- Hvala Bogu, što je najvažnije, narod pravoslavni to želi, podržala su nas i braća naša islamske veroispovesti i naša braća katolici. Na žalost, to nijejsno onoj braći koja upravlja gradom. Oni su slepi da vide potrebe, muku i ugroženost svoga naroda koji ovde živi, i duhovnu i materijalnu. Zato je ovde potrebno mnogo molitve, a ona će još više rasplamsati želju za gradnju ovog hrama, istakao je sveštenik Šljivančanin, poručujući:


- Neka ne misli niko da ćemo odustati, jer odustati ne možemo. To nije naša privatna stvar ilični biznis, to nije radi našeg ličnog bogaćenja i hira, nego to je osećanje Boje volje i Svetog oca Vasilija Čudotvorca, slava mu i milost, volje, ljubavi i želje naroda koji živi ovde.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Мирољуб Марјановић

17.10.2019. 08:22

Ништа без Чудотворца . Вероватно ће он.на другом терену обезбедити редовну кишу како би могли да перемо аутомобиле .