U Hrvatskoj zakazani protesti širom zemlje za žrtve seksualnog nasilja

Tanjug

16. 10. 2019. u 19:12

У Хрватској заказани протести широм земље за жртве сексуалног насиља

Foto EPA

Protest u Zagrebu će biti održan na Trgu kralja Tomislava, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja
Širom Hrvatske u subotu će biti održani protesti za žrtve seksualnog nasilja pod motom "Pravda za devojčice", javila je Hina.

Protest u Zagrebu će biti održan na Trgu kralja Tomislava, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

PROČITAJTE JOŠ -UŽAS KOD ZADRA: Grupa mladića godinu dana silovala devojčicu (15), sud ih pustio da se brane sa slobode

Povod za najavljeni protest je nedavni slučaj grupnog silovanja maloletnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenih za ponovljeno krivično delo silovanja, seksualno iskorištavanje, ucenjivanje i fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje devojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Protest organizuju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Fondacija Solidarna.

Protesti će istovremeno biti održani i u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

"Puštanjem osumnjičenih za te teške zločine na slobodu pravosuđe ugrožava bezbednost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sistema koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin", ističu organizatori protesta putem društvenih mreža.

Od nadležnih institucija zahtevaju hitno delovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja.

Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene disciplinski postupak protiv sudije Markovića pred Državnim sudijskim većem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)