Hrvatska nabavlja nove bespilotne letelice

NovostiOnline

14. 10. 2019. u 21:15

Хрватска набавља нове беспилотне летелице

Foto Depositphotos

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nabaviće bespilotne letelice kompanije „King ICT“ i „Alfatek grup“ za oko 20 miliona kuna
Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nabaviće bespilotne letelice kompanije „King ICT“ i „Alfatek grup“ za oko 20 miliona kuna (oko 2,69 miliona evra).

Tender za nabavku sedam bespilotnih letelica malog, srednjeg i velikog dometa raspisan je još u aprilu, prenosi hrvatski „T-portal“.

PROČITAJTE JOŠ -  DRONOVI U AKCIJI: Otkrili begunca, 17 godina se krio u pećini

Tri letelice srednjeg dometa MUP će nabaviti od hrvatske kompanije „Alfatek grup“ za 3,5 miliona kuna (oko 471.000 evra), dok će dve bespilotne letelice velikog dometa MUP kupiti od kompanije „King ICT“, i to za nešto manje od 17,4 miliona kuna (oko 2,35 miliona evra), što je nešto niže od procenjene vrednosti nabavke.

Kako se navodi, hrvatski MUP je uz svaku letelicu zahtevao isporuku kombi vozila za prevoz letelice, smeštaj operatera i upravljačke jedinice. Letelica ne sme da bude teža od 200 kilograma, a raspon krila ne sme da bude veći od četiri i po metra.

Maksimalna brzina bespilotnih letelica velikog dometa je 100 kilometara na čas, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letelica može uzletati bude minimalno 2.500 metara iznad nivoa mora, preneo je Tanjug.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije