Bivši vlasnici čekaju 229 miliona

I. D. S.

15. 10. 2019. u 15:19

Бивши власници чекају 229 милиона

Depositphotos

Građani kojima je oduzeta imovina traže bržu restituciju i novi rok za podnošenje zahteva

Ukupan dug prema bivšim vlasnicima po svim konačnim rešenjima koja su dostavljena Fondu za obeštećenje u poslednjih 14 godina, odnosno od početka primene zakona, iznosi oko 87 miliona evra, dok je ukupan iznos za koji je trajno umanjena obaveza Fonda prema bivšim vlasnicima oko 142 miliona. Kako je za "Novosti" kazao predsednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović, neohodno je ubrzati proces povraćaja, produžiti rok za podnošenje zahteva, ali i svim bivšim vlsnicima obezbediti obeštećenje po istoj, tržišnoj ceni.

Fond za obeštećenje obavezan je da postupi po 1.609 konačnih rešenja, koja su donele komisije za povraćaj i obeštećenje. Radi se o rešenjima ukupne vrednosti oko 229,4 miliona evra, koliko treba da se namire bivši vlasnici kojima je država nezakonito oduzela imovinu, kazao je Joksimović.

- Fond ukupno ima 8.233 registrovanih korisnika prava na obeštećenje. Po konačnim rešenjima, od početka primene zakona, bivšim vlasnicima su ukupno isplaćena u novcu oko 36,3 miliona evra. Shodno Zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju izvršena je emisija obveznica u iznosu od 105 miliona evra, koje su imale rok važenja tri godine, odnosno do 8. aprila 2007. godine. Od napred navedene emisije, iznos za koji je trajno umanjena obaveza države prema korisnicima obeštećenja iznosi oko 18,5 miliona - naveo je Joksimović.

PROČITAJTE JOŠ - Knežević objavio novi snimak: Ovo je fukarizam, tri godine ste me reketirali


Kako dodaje, od emisije obveznica druge serije, a u ukupnoj vrednosti od 210 miliona evra, Fond za obeštećenje je, postupajući po zahtevima korisnika prava na obeštećenje kod Centralne depozitarne agencije, izvršio registraciju obveznica u ukupnoj vrednosti od 90 miliona.

- Ukupan iznos za koji je trajno umanjena obaveza Fonda za obeštećenje prema bivšim vlasnicima je oko 142 miliona evra. Ukupan dug prema bivšim vlasnicima po svim konačnim rešenjima koja su dostavljena Fondu za obeštećenje od početka primene zakona, iznosi oko 87 miliona - navodi Joksimović.

Depositphotos_

Ističe i da je u početku primene zakona više građana obeštećeno tržišnom vrednošću bespravno oduzete imovine, i to u milionskim iznosima, dok su u više navrata izmenama i dopunama Zakona o povraćaju i obeštećenju data nepovoljnija rešenja za bivše vlasnike, sa mnogo manjom naknadom koja će se isplaćivati u narednih 30 godina.

- Nemamo informacije koliko se nezadovoljnih građana žalilo Sudu u Strazburu na rešenja domaćih sudova, a znamo da tih žalbi ima i to nemali broj. U PIR-u smatramo da je neophodno predložiti izmenu i dopunu Zakona o povraćaju i obeštećenju, da se svim građanima kojima su oduzeta imovinska prava omogući novi rok za podnošenje zahteva, da se svim bivšim vlasnicima omogući skraćeni postupak za rešavanje povraćaja imovine, naročito šuma, pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta, gradskog građevinskog zemljišta koje nije privedeno nameni, te da im se naknada izvrši u kraćem roku i po tržišnoj vrednosti - poručio je Joksimović.

Predsednik PIR Momo Joksimović, Foto PR centar

ISPLATA U RATAMA

Shodno Zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, bivši vlasnik može ostvariti pravo na obeštećenje novčanim sredstvima koja se plaćaju iz Fonda za obeštećenje u jednogodišnjim ratama, a čija se isplata vrši 15. jula svake godine, prema raspoloživosti sredstava u Fondu za obeštećenje, sve do njihove konačne isplate. Pravo na obeštećenje može se ostvariti i u obveznicama, koje na zahtev korisnika prava izdaje Fond za obeštećenje.

- Obveznice glase na ime, nominalna vrednost jedne obveznice je jedan evro i na njih se ne obračunava kamata. One se mogu prodati ili upotrebiti za kupovinu akcija, udela i druge imovine Crne Gore i državnih fondova za koje Vlada odredi da se mogu kupovati obveznicama Fonda, kao i za isplatu poreskih obaveza bivših vlasnika, odnosno naslednika - navode u Fondu.


ROK 18 MESECI

Iz PIR-a ističu da je prvobitnim zakonom bilo regulisano da se formiraju opštinske komisije za povraćaj imovinskih prava i obeštećenje, a da zainteresovani građani za povraćaj i obeštećenje mogu podneti zahtev 18 meseci nakon formiranja te komisije.

- Kako mnogi građani nisu imali informaciju kada je formirana neka komisija, podnesci mnogobrojnih građana su odbačeni iz formalnih razloga, jer nisu podneli zahtev u predviđenom roku - kazao je Joksimović.

Poručio je da su nadležne komisije primile ukupno 10.848 zateva bivših vlasnika, ali da je, prema njihovim saznanjima, više od 30.000 odbijeno zbog nedostatka informacija i zakašnjenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije