NOVA ŠPIJUNSKA AFERA: Krivične prijave zbog odavanja obaveštajnih tajni

Tanjug

14. 10. 2019. u 19:48

НОВА ШПИЈУНСКА АФЕРА: Кривичне пријаве због одавања обавештајних тајни

Depositphotos

Slovenačka obaveštajna agencija (SOVA) potvrdila je danas da je državnom tužilaštvu prijavila sumnju na krivično delo odavanja tajnih informacija vezanih za njen rad i delovanje
Slovenačka obaveštajna agencija (SOVA) potvrdila je danas da je državnom tužilaštvu prijavila sumnju na krivično delo odavanja tajnih informacija vezanih za njen rad i delovanje.

Kako prenose slovenački mediji, reč je o javnim objavama do kojih je u medijima došlo nakon što je središte nacionalne obaveštajne agencije, pre dve nedelje, posetilo više članova parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi.

Oni su u kadrovskom arhivu SOVA istraživali jesu li tačne nezvanične informacije o tome da je u agenciji "preko veze" zaposlena bivša prijateljica sadašnjeg premijera Marjana Šareca, iako za taj posao nije imala potrebne kvalifikacije, odnosno kako su se sprovodili konkursi za angažovanje radnika u agenciji.

PROČITAJTE JOŠ - ŠPIJUNSKA AFERA: Navodno delovanje hrvatske obaveštajne službe u Sloveniji

Kako prenose mediji, SOVA je državnom tužilaštvu podnela prijavu zbog sumnje u izdaju zaštićenih podataka protiv više nepoznatih osoba i najmanje jedne poznate osobe.

Nije isključeno da su među njima i neki od članova parlamentarnog odbora koji su o poseti sedištu agenciju davali izjave medijima, objavili su nezvanično slovenački mediji, prenosi Hina.

U SOVA-i je potvrđeno da su podnete prijave zbog izvršenja više krivičnih dela iz 260. člana Krivičnog zakona, za koje se u slučaju osude može dobiti zatvorska kazna do tri godine, ali da zbog interesa daljnjih postupaka o tome ne mogu izneti više informacija.

Premijer Marjan Šarec izjavio je danas da slučaj prijava u SOVA-i zbog odavanja tajnih informacija ne može komentarisati jer to "nije njegov domen", ali da veruje da se sve radi po zakonitoj proceduri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije