Nurković ostaje bez fotelje: Politička smena predsednika Rožaja u režiji Bošnjačke stranke

M. SEKULOVIĆ

14. 10. 2019. u 01:00

Нурковић остаје без фотеље: Политичка смена председника Рожаја у режији Бошњачке странке

Ejup Nurković

Partijski drugovi kivni, opštinu dodatno zadužio za 15 miliona

VIŠE nema nikakve dileme - predsednik Opštine Rožaje Ejup Nurković biće uskoro smenjen, saznaju "Novosti" iz pouzdanih izvora. Do smene će doći uz glasove odbornika vladajuće Bošnjačke stranke, čiji je kadar, a koja se u Rožajama izborila za apsolutnu pobedu na lokalnim izborima. Međutim, posle intervencije centrale, u koalicionu vlast "ubačeni" su DPS i Socijaldemokrate.

- Sa smenom se otezalo zbog zdravstvenih problema lidera stranke. Međutim, čekanje nas samo gura u haos - rečeno je, za "Novosti", u OO BS Rožaje, gde nisu zadovoljni učinkom Nurkovića u prethodnih gotovo šest godina, koliko je na čelu Opštine.

Pročitajte još - Specijalni "češlja" Nurkovića

- Nismo zadovoljni ni mi iz vrha stranke - rečeno je "Novostima", uz napomenu da je Nurković za svog mandata Opštinu zadužio za dodatnih 15 miliona evra, pa je dug narastao na čak 24 miliona. Baš kao što je porastao i broj zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama na 540.

BEZ PODRŠKE PREDSEDNIK Opštine nije u stanju da kontroliše svoju funkciju zato što nema podršku u svojoj partiji. Opština se nalazi u stanju haosa i bez jasnog puta koji bi ukazao na izlazak iz teške situacije u kojoj se nalaze građani i privreda, smatra šef Kluba odbornika u SO Rožaje Alen Kalač, dok u DPS-u mudro ćute i čekaju da ovo pitanje dođe na dnevni red. Novo izbegavanje Nurkovića da se raspravlja o njegovom radu značilo bi automatski i njegov pad sa funkcije predsednika Opštine.

Inače, rad Nurkovića i lokalne uprave, odnosno njihovo gazdovanje sredstvima građana, ispituje Specijalno tužilaštvo, potvrđeno je, za "Novosti", u OO BS Rožaje.

- Kap je prelila čašu na poslednjoj sednici SO Rožaje, kada je Nurković po drugi put sa dnevnog reda povukao izveštaj o svom radu za prošlu godinu - objašnjavaju u BS. - Prethodno je i od naših odbornika dobio preporuku da doradi informaciju, jer ne odražava pravo stanje.

Međutim, ignorisao je partijske organe i odbornicima ponudio nepromenjeni dokument i tako bio prinuđen da ga ponovo povuče iz rasprave - kažu u vrhu BS, čiji odbornici u Rožajama nisu prihvatili završni račun Opštine za 2017. godinu, a na istoj sednici nije prihvaćen ni njegov predlog rebalansa budžeta za 2018.

- Kod nas se svaka odluka donosi posle konsultacije sa vrhom stranke - kaže, za "Novosti", predsednik Opštinskog odbora BS u Rožajama Rahman Husović, koji je bio jedan od najozbiljnijih kandidata za funkciju predsednika.

On ističe da stranka neće dozvoliti da ijedan pojedinac bude iznad stranke i interesa građana, kao i da će stati na put nepotizmu i netransparentnosti trošenja budžetskih sredstava, neradu i nestručnosti.

- Vrlo brzo ćemo se pozabaviti učinkom Nurkovića na funkciji predsednika Opštine. Bilo je dosta grešaka, svesni smo toga, ali ima načina da se prestane sa takvim ponašanjem. Bošnjačka stranka ne sme da pada na istim greškama na kojima su pali naši prethodnici iz DPS-a - smatra Husović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije