Više od 80 odsto imovine upisano na SPC

M. Sekulović

12. 10. 2019. u 23:02

Више од 80 одсто имовине уписано на СПЦ

Foto Mitropolija crnogorsko primorska

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske dr Velibor Džomić o odnosima Crkve i države u Crnoj Gori
Najproblematičnije pitanje po meni je prekid kontinuiteta postojećeg i priznatog pravnog subjektiviteta. Predlog Zakona o slobodi veroispovesti suprostavljen je sam sebi i potpuno kontradiktoran. Zakonodavci su prilično nedobronamerni. Oni ni malo nisu nevešti, jer su iskoristili da čuju šta mi mislimo kako bi to sve naopako ugradili u Zakon.

Ovo je kazao koordinator Pravnog saveta Mitropolija crnogorsko-primorske protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, govoreći o odnosima Crkve i države u Crnoj Gori na naučnom skupu „Državno-crkveno pravo kroz vekove“, održanom u manastiru Podmaine u Budvi, uz učešće tridesetak eksperata iz Crne Gore i inostranstva.

PROČITAJTE JOŠ -  Irinej: Sačuvali smo veru, jezik, kulturu i državu

-Paradoks je da se pomenitim predlogom Zakona svim drugim sektama čak i satanaističkim daju povoljnosti a postojećim i tradicionalnim Crkvama i verkim zajednicama daju se samo novi nameti i opterećenja. Trudom Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske preko 80 odsto imovine upisano je na kanonsku Crkvu. To je učinjeno uprkos velikim opstrukcijama nadležnih organa. Da je Dante znao za Upravu za nekretnine on bi napisao i deseti krug pakla, našalio se protojerej Velibor Džomić.

PROČITAJTE JOŠ - Milić: Imovina SPC u Crnoj Gori-sigurna

-Mi se ne plašimo parničnog postupka ni za jednu crkvu. Ne biH imao ništa protiv da se imovinske pretenzije države iz člana 62 realiziju u parničnom postupku ukoliko za svoje tvrdnje imaju dokaze. Važne parnice vezane za crkve na Kruševcu, Ćipuru i Nikšićkom groblju rezultirale su presudama da su crkve pripadaju Crkvi, prenosi zvanični portal Mitropolije crnogorsko-primorske reči Džomića, koji je naglasio da je apsurd da je potrebno to uopšte dokazivati.

-Smatram da je ideja oduzimanja crkvene imovine neostavriva. Možete da nađete 41 ruku da izglasate da Morača neće teći nizvodno nego uzvodno ali da li će to biti ostavrivo? Krajnji sam optimista zbog svih argumenata koji su na našoj strani, kazao je dr Džomić, konstatujući da Vladu očigledno argumenti ne isteresuju već samo njihovi interesi. Bogu hvala da je Crkva obnovljena i da ima svoju veliku snagu, kazao je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)