Hercegnovljanin autor 13 zanimljivih knjiga: Sakupljao sam mrve od reči

Vitka VUJNOVIĆ

13. 10. 2019. u 08:15

Херцегновљанин аутор 13 занимљивих књига: Сакупљао сам мрве од речи

Foto V. Vujnović

Milan Mišo Brajović, istaknuti društveni i sportski radnik, u svemu što je radio i pisao može se osetiti ljubav prema Herceg Novom

HERCEGNOVLjANIN Milan Mišo Brajović, istaknuti društveni i sportski radnik, nekada predsednik, a sada počasni član PVK "Jadran", autor je 13 zanimljivih knjiga ali i državnih protokolarnih pravila Crne Gore koja je osmislio kao dugogodišnji šef kabineta premijera i generalni sekretar predsednika države. Celokupan bogat stvaralački opus, zasnovan uglavnom na prikupljanju reči, anegdota hercegnovskog i drugih krajeva Crne Gore, kao i "škerci" iz njegove najnovije knjige "U Novome i okolo njega", predstavljeni su na autorskoj večeri u Trofejnoj sali kluba na Škveru.

- U svemu što je radio i pisao može se čitati Brajovićeva ljubav prema Herceg Novom - istakao je predsednik Skupštine PVK "Jadran", Boro Mračević.

Dramski pisac Stevan Koprivica napomenuo je da je u očuvanju novskog identiteta Brajovićev doprinos izuzetan i "jedna vrsta pohranjivanja vrednosti u škrinju koja čuva blago".

- Bazična stvar je pitanje novske civilizacijske vertikale, novskog identitetskog pitanja. Reči, govor, lingvistika i odnos prema hrani je identitetsko pitanje... To su momenti mimo politike - kaže Koprivica.

PROČITAJTE JOŠ - CG: I život hteli da daju za ćirilicu

"Promenada kroz svet protokola" i "Protokolum - primena protokolarnih pravila u Crnoj Gori", dve su knjige koje je predstavila ambasadorka u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Novljanka Dragica Ponorac. Konzervator i restaurator Goran Skrobanović je govorio o posebnoj temi koja je zaokupljala Brajovića - kulinarskoj tradiciji u Crnoj Gori i Boki, objedinjenoj kroz naslov "Promenada kroz kužine po Crnoj Gori".

Ljubav prema rodnom kraju bila je osnovni pokretač za pregalački rad Milana Miša Brajovića.

- Sakupljao sam i mrve da bih napravio "kruv", i sve te reči da bi ostale zabeležene, da se ne zaborave, jer kad izgubimo reč, priču, izgubili smo jezik, a kada izgubimo jezik izgubili smo identitet - poručio je Brajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije