PUKLO ZBOG PRESUDE! Članovi DF ostavkama reagovali na zatvorske kazne

V. KADIĆ

12. 10. 2019. u 07:52

ПУКЛО ЗБОГ ПРЕСУДЕ! Чланови ДФ оставкама реаговали на затворске казне

Članovi odbora za izbornu reformu

Članovi Demokratskog fronta trajno napustili Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Razlog - odluka suda da kazni zatvorom funkcionere DF za verbalni incident

PREDSEDNIŠTVO Demokratskog fronta donelo je odluku o trajnom napuštanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, dok će njihovi članovi u tom telu - Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović, podneti ostavke. U ovom političkom savezu saopštavaju da su se za ovakvu odluku vodili "notornom činjenicom, a to je da DPS dosad nije želeo dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski menjaju kroz ovaj odbor".

- Potvrda za to je potrošenih deset meseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice, a koji su definisali jednostrana rešenja - objašnjavaju u Frontu. - Poseban razlog da se trajno napusti Odbor je presuda Osnovnog suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sednice koja je održana 15. februara 2017. godine.

U DF konstatuju da ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivično delo po zahtevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa.

- Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS, u Predsedništvu DF je jednodušna ocena da u okviru ovog privremenog radnog tela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS - saopštili su iz DF-a.

Oni podsećaju da su izrazili spremnost za ozbiljan rad i dijalog za suštinske i sveobuhvatne izborne reforme, ali i za promenu ambijenta u kojem su se do sada odvijali izbori.

- Kada se sagledaju sve radnje u vezi sa formiranjem Odbora, DF napuštajući trajno Odbor konstatuje da ovo telo nema kredibilitet da usvoji rešenja koja bi prevazišla krizu. Takođe, ne želimo da DPS dajemo naš legitimitet - poručili su iz Fronta.

Ovoj odluci DF ne pridaju veliki značaj u Demokratskoj Crnoj Gori.

- Sa DF I DPS nemamo nikakvu komunikaciju, tako da nas njihove partijske odluke uopšte ne dotiču. Nastavljamo rad u Odboru. Demokrate zanimaju uslovi pod kojima će se održati naredni parlamentarni izbori, a ne politika ili bilo koja druga kalkulacija ili trgovina - kazala je Zdenka Popović.

Podrška DF stigla je iz Ujedinjene Crne Gore.

- Izbore ne može pripremiti nikakav skupštinski odbor, nego je to moguće samo kroz tehničku vladu u kojoj bi svi participirali i u koju bi stranke delegirale lidere da preuzmu odgovornost. Bez odgovornosti nema ozbiljnosti - poručili su iz UCG.

U Socijalističkoj narodnoj partiji Crne Gore takođe smatraju da jedino tehnička vlada može obezbediti ravnopravnost u odlučivanju po ovim pitanjima.

DPS ŽALI

NAMA je žao što je tako, u konkretnom slučaju DF, s obzirom na to da imamo značajno političko iskustvo, bez obzira na krupne razlike koji dele DPS i DF. Mislim da bi bilo dobro da su ponudili svoja rešenja - saopštio je Nikola Rakočević (DPS).

Dok njegov partijski kolega Andrija Nikolić dodaje da je "loptica u dvorištu opozicije".

- Ukoliko opozicione kolege ne budu želele da podele odgovornost sa nama, bićemo prinuđeni da u saradnji sa nevladinim sektorom, akademskom zajednicom i međunarodnim ekspertima samoinicijativno predložimo reformska rešenja - poručio je Nikolić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije