Privatni fond u CG bez dozvole: Penzionerima zarobili pola miliona evra

V. K.

11. 10. 2019. u 11:15

Приватни фонд у ЦГ без дозволе: Пензионерима заробили пола милиона евра

Foto K. Mihajlović

Komisija za tržište kapitala oduzela dozvolu za rad privatnom penzionom fondu u Crnoj Gori. Problem zbog gašenja ima 2.250 članova, jer ne mogu da podignu ni svoje uloge

DRUŠTVO za upravljanje penzionim fondom "Atlas penzija Podgorica" (2.250 članova), deo kompanije "Atlas grupe"Duška Kneževića, za kojim je država raspisala poternicu zbog navodnih kriminalnih aktivnosti, posle 11 godina ostalo je bez dozvole za rad. Tako je odlučila državna Komisija za tržište kapitala. Razlog je - neusaglašenost i konflikt odredaba zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima. Zbog toga je u blokadi bila imovina fonda "Penzija plus", vredna nešto više od 500.000 evra.

Do problema je došlo jer postojeći Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima precizno odvaja imovinu fonda od banke depozitara, odnosno njene stečajne mase, dok Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, koji je leks specialis, ne prepoznaje instituciju privatnog penzionog fonda. Štediše su mesecima pokušavale da dobiju novac, ali bez uspeha. U banku je u međuvremenu uveden stečaj, a stečajni upravnik je ocenio da se u rešenje ovog problema mora uključiti Komisija za tržište kapitala.


PROČITAJTE JOŠ: KNEŽEVIĆ NASTAVIO SA OBJAVOM SNIMAKA: Novi akter predsednik Višeg suda

Fond "Atlas penzija" od Nove godine nalazi se u postupku suspenzije dozvole za rad. Biče su onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus. Komisija za tržište kapitala je zabranila likvidaciju dok se sredstva ne prenesu u drugu banku i u njoj otvori račun. Štedni ulozi članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus mesecima su bili zarobljeni, a štediše su mesecima bezuspešno pokušavale da dobiju svoj novac.

- Uzalud obijamo pragove stečajne uprave Invest Montenegrobanke i Komisije za tržište kapitala. Zakonodavci očigledno nisu mogli ni prtepostaviti situaciju da se imovina jednog privatnog penzionog fonda može naći u stečajnoj masi bankrotirale Atlas banke - kažu za "Novosti" ogorčene štediše.

Jedan od njih dodaje da je tri godine zajedno sa suprugom izdvajao pare, ali je pre godinu dana prekinuo sa uplatama.

- Davali su nam garancije da je taj fond nezavisan, a novac zaštićen u Invest Montenegro banci, da bi sada po tumačenju drugog zakona dobili informaciju da nije tako! Nadam se, ipak, da nam štednja bude isplaćena - kaže razočarani R.B. iz Podgorice.


PROČITAJTE JOŠ: SUĐENjE ZA UBISTVO "BERETKE": Lazića pustili, pa odlažu suđenje!

STEČAJ

U ATLAS banku Duška Kneževića, stečaj uveden je početkom aprila ove godine, a privremena uprava je uvedena krajem prošle godine, kao i u IBM-u.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije