Ogorčeni stanovnici Grba: Farma truje podgoričku vodu

I. D. S.

četvrtak, 10. 10. 2019. u 12:46

Огорчени становници Грба: Фарма трује подгоричку воду

Sa jednog od okupljanja meštana Grba

Meštani Grba, kod Spuža, najavili krivičnu prijavu Ministarstvu poljoprivrede. Otpad iz ovdašnje farme i klanice se izliva u vodoizvorište u slivu koji snabdeva glavni grad

STANOVNICI naselja Grbe, nadomak Spuža, već godinama traže izmeštanje farme svinja "Niksen Čavor" i pogona klanice i prerade "Pantomarketa", zbog, kako tvrde, nehumanih uslova za život i nesnosno neprijatnih mirisa. U više navrata su protestovali, obraćali se državnim organima, a kako ništa nije učinjino da im život u tom naselju bude podnošljiv, najavili su i podnošenje krivične prijave protiv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Osim toga, meštani tvrde i da se tečni otpad iz farme svinja izliva u vodoizvorište Kraljičino oko, koje je deo sliva vodoizvorišta Mareza, sa kojeg se snabdeva Podgorica. Predstavnik meštana Goran Đuričković navodi da te tvrdnje temelji na nalazu koji su krajem septembra napravili članovi mešovite inspekcijske komisije, koju je u Spuž poslao ministar poljoprivrede Milutin Simović, ali da neko pokušava da zataška taj podatak, kako bi se vlasniku farme omogućilo da nesmetano zagađuje pitku vodu sa Mareze.


PROČITAJTE JOŠ: TRADICIJA KOD BERANA: Položeno cveće pred spomenik kralju Aleksandru

Građani, čije su kuće u neposrednom okruženju farme i klanice, navode da žive u nehumanim uslovima pritisnuti nesnosnim mirisima, da su im imanja uništena i imovina izgubila na vrednosti. Kako ističu, obraćali su se nadležnim inspekcijama, Opštini Danilovgrad, ali ništa nije urodilo plodom. Đuričković je najavio da će, preko advokatskih kancelarija, uputiti tužbu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Napravićemo peticiju svih meštana u okruženju farme i klanice i podnećemo tužbu protiv ministarstva, jer je ono nadležno za naš problem. Peticijom ćemo pokušati da dođemo do Skupštine Crne Gore da se ide direktno prema Ministarstvu od kojih tražimo da izmesti farmu i klanicu. Da ih Ministarstvo ne štiti, ovaj bi problem odavno bio rešen - tvrdi Đuričković.

Kako je dodao, o problemu su obavestili i Agenciju za zaštitu životne sredine i nevladine organizacije, te će sa njima u narednom periodu organizovati nove aktivnosti kako bi stali nakraj farmi i klanici. Podršku imaju i od potpredsednika Opštine Danilovgrad, Ilije Grgurovića, koji je pozvao Vladu da se što pre uključi u rešavanje problema.


PROČITAJTE JOŠ: Zabranjen protest u Bijelom Polju: Traže ostavku direktorke


Kapija spuške farme svinja "Niksen"


SVE JE PO PROPISU

VLASNIK prerade i klanice "Pantomarket" Panto Vučurović istakao je da u toj firmi sve rade po propisima i da već duže vreme njegova klanica ne ispušta neprijatne mirise koji zadaju muke okolnim naseljima.

- Što se našeg pogona klanice i prerade tiče, kod nas skoro da nema nikakvih problema. Ne mogu reći da sto posto nema problema, ali skoro da s nama nemaju nikakvih problema jer smo sve uradili po propisu. Može se u svako doba doći i proveriti stanje u našoj klanici - rekao je Vučurović.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije