HRVATSKA vlada danas bi trebalo da izađe sa predlogom da 18. novembar postane državni praznik kao dan sećanja na sve žrtve Domovinskog rata, a da se obeleži u Vukovaru kroz Kolonu sećanja!

I dok su političke prilike u Vukovaru sve zaoštrenije, predstavnici srpskih institucija u Vukovarsko-sremskoj županiji kažu da ih niko nije obavestio ni konsultovao se s njimo takvoj inicijativi.

Pročitajte još: NOVI IZLIV MRŽNjE U SPLITU: Ustaški simboli na plakatu za film o Diani Budisavljević

- Srpska zajednica nema ništa protiv da se iskaže pijetet prema svakoj žrtvi - kaže nam Srđan Jeremić (na slici), predsednik Zajedničkog veća opština na području Slavonije i Baranje. - Na državnim organima je da donesu odluku o datumu i nazivu, ali nas u srpskoj zajednici u županiji i Zajedničkom veću opština niko nije ništa pitao.

I nekadašnji predsednik Nezavisne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović kaže da je njegov utisak da su Srbi izolovani od donošenja predloga kako iskazati poštovanje prema svim žrtvama.

Istovremeno sa predlogom oko novog državnog praznika u pripremi je i nacrt zakona kojim bi Vukovar trebalo da se proglasi mestom posebnog pijeteta. Jeremić kaže da je na području Vukovara devedesetih došlo do sukoba koji su rezultirali žrtvama na obe strane i da je svako podsećanje i iskazivanje počasti žrtvama dobrodošlo.

Pre devedesetih u tom gradu živelo je oko 44.000 ljudi, a danas ih je jedva 20.000, ali se iseljavanje nastavlja.