INICIJATIVA odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), dr Ermina Harbića da se u Pljevljima konačno uredi trg i izgradi spomenik patrijarhu Varnavi je unapred dogovoren i na partijskom sastanku isplaniran jeftin politički trik. Bolje reći blef, smatra Vladislav Bojović (DNP), odbornik SO Pljevlja i funkcioner Demokratskog fronta, dodajući da je Harbić iskorišćen samo kao podesan izvršilac posla.

Odbornik Harbić (DPS), u formi odborničkog pitanja predsedniku Opštine Pljevlja, uputio je predlog lokalnoj samoupravi da izgradi spomenik patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Varnavi Rosiću, rođenom Pljevljaku, na istoimenom trgu u Pljevljima. Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

Prema rečima Bojovića, inicijativa dolazi u godini u kojoj je kulminirala antisrpska politika aktuelne vlasti u Crnoj Gori.

- Suočeni sa padom podrške kod pravoslavnog naroda, u DPS-u su prinuđeni da određenim deklarativnim postupcima stvaraju privid demokratskog ambijenta - saopštio je Bojović.

On smatra da Ustav i Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju diskriminiše Srbe, dok je situacija sa pravom na zapošljavanje Srba u državnim organima, prema rečima Bojovića, kao u vreme fašističkih totalitarnih društava. Naglašava da je ova inicijativa upućena u trenutku kada je u Pljevljima, od strane istog DPS-a kome dr Harbić pripada, zabranjeno korišćenje opštinske i sale gimnazije za predavanje publiciste Dragoslava Bokana posvećeno upravo patrijarhu Varnavi.

- Tragična je i apsolutno neprihvatljiva zabrana korišćenja sale opštine Pljevlja u kojima većinu čine Srbi, govornici srpskog jezika i vernici Srpske pravoslavne crkve. I zabrana korišćenja sale gimnazije "Tanasije Pejatović" u Pljevljima koju je 1901. godine, kao Srpsku gimnaziju, osnovala Kraljevina Srbija i koja je najstarija gimnazija u istorijskoj oblasti stare Hercegovine i stare Srbije. Prošle godine je zabranjeno održavanje svečane akademije povodom dana oslobođenja i slave grada Svete Petke, dok je muftija Muamer Zukorlić regularno održao predavanje u pljevaljskoj gimnaziji u kojem je izrazio očekivanje da će Pljevlja postati glavni grad Sandžaka - navodi Bojović.

ZAKASNELA INICIJATIVA

Bojović je zaključio da je bilo političke volje vrha vlasti, spomenik patrijarhu Varnavi bi davno bio podignut, posebno nakon niza prethodno upućenih inicijativa brojnih organizacija i građana.