Vlast u Crnoj Gori na leđima tajkuna

V. Kadić

sreda, 09. 10. 2019. u 09:39

Власт у Црној Гори на леђима тајкуна

Dragan Krapović

Da li režim u Crnoj Gori svoje izborne uspehe ostvaruje tajnim donacijama ili crnim fondovima. Krapović: Zloupotrebe prevenirati izmenama Zakona. Novčane kazne zameniti zatvorom

AFERE koje je otvorio Duško Knežević, vlasnik "Atlas grupe", gotovo svakodnevnim emitovanjem snimaka u kojima su glavni akteri visoki funkcioneri iz raznih grana vlasti, kao i tajkuni, izazvalo je politički zemljotres u Crnoj Gori. Po sopstvenom priznanju Knežević je godinama bio jedan od glavnih finansijera vladajuće DPS, što je otvorilo pitanje da li su socijalisti Mila Đukanovića preko tajnih donacija i crnih fondova dolazili do izbornih pobeda?

Pročitajte još: Duško Knežević tvrdi da ima još dokaza protiv režima: Milovu torbu čuvam za finale (VIDEO)

Odbegli biznismen iz Londona poručio je da je bio najveći donator DPS finansirajući ga sa 200.000 evra, dokumentujući to video-snimkom na kom se vidi kako on predaje koverat sa oko 100.000 evra bivšem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću, u vreme izborne kampanje.

- Knežević je dao toliko koliko je dao. Stijepović je o tome dao izjavu nadležnom tužiocu, i tamo sve stoji. Ono što vam sa sigurnošću mogu reći je da je neistina da je dato novca toliko koliko je rekao Knežević. I drugo, mogu vam sa sigurnošću reći da je neistina da se o tome prethodno konsultovao sa mnom - kazao je lider DPS-a i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

U opoziciji nema dileme da su crni fondovi i nelegalno finansiranje partija značajno uticali na izborne procese i određivali njihov krajnji ishod. Zbog toga smatraju da je potrebno kroz izmene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja i Krivičnog zakona kriminalizovati protivpravno finansiranje stranaka. Potpredsednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kao primer upravo navodi aferu "Koverat".

Pročitajte još: Duško Knežević izneo nove optužbe: Vujošević je i predsedniku Višeg suda nosio novac za korupciju

- Ona je pokazala da je vladajuća partija imala izdašne finansijere i donatore mimo zakona i legalnih tokova, jer ti prihodi nisu bili prikazani u finansijskim iskazima, završnim računima niti u izveštajima o prikupljenim i utrošenim sredstvima za izborne kampanje - kaže Krapović. - Ako je DPS mogao da prikriva imena svojih finansijera i donatora, koji se bave određenim biznisom, onda je jasno otkud donacije socijalnih slučajeva sa Konika u iznosu od više desetina hiljada evra DPS-u.


Foto Instagram Afera koja mesecima potresa Crnu Goru (Knežević i Stijepović)

Krapović dodaje da je Agencija za sprečavanje korupcije zadužena za kontrolu finansijskih političkih subjekata, ali u slučaju neregularnosti može po službenoj dužnosti pokrenuti samo prekršajni postupak.

- Uočene anomalije ukazuju da je neophodno dodatno prevenirati zloupotrebe odgovornih u državnim organima i izborno-finansijski kriminal većih razmera. Predlažemo isključivo kaznu zatvora za ta krivična dela, jer u postojećem krivičnom zakonodavstvu imamo krivična dela za koja se izriče novčana kazna. Mora se poslati snažna poruka izbornim kriminalcima da ih čeka zatvor!

I BEDA DONIRA

ISTRAŽIVAČKI centar MANS-a saopštava da u Vrelima Ribničkim kod Podgorice žive veoma imućni simpatizeri DPS-a, koji tokom kampanje za poslednje parlamentarne izbore nisu štedeli kako bi pomogli svoju partiju.

- To ne bi bilo začuđujuće da se ne radi o jednom od najsiromašnijih naselja u predgrađu Podgorice. Za svega nekoliko dana meštani Vrela Ribničkih su DPS-u uplatili najmanje 30.000 evra! Ispucali asfalt, nedostatak trotoara, dotrajala rasveta, izlivena kanalizacija i gradska deponija čine teškim uslove u kojima žive stanovnici Vrela Ribničkih. Kako su pojedini građani tog naselja spremni da doniraju DPS-u i do 2.000 evra, kako pokazuje zvanična evidencija te partije - pitaju u ovoj NVO.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije