Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševekovni konstituent države Crne Gore.


Ovo su saopštili predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović i sekretar Đorđe Brujić u razgovoru za Zdenkom Perović, zamenicom zaštitnika ljudskih prava i sloboda, i Sinišom Bjekovićem, zamenikom za oblast zaštite od diskriminacije.

Istakli su da u kontinuitetu obaveštavaju instituciju Zaštitnika, ali da je bez obzira na njegova korektna mišljenja i preporuke očigledan nedostatak njegove moći da sankcioniše očiglednu diskriminaciju i utiče na njeno otklanjanje.

PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore podržao Srpsku listu


- To se konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i Vrhovnom sudu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore uspostave Ustavom garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma. Sličan je slučaj i sa preporukom Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava da bez odlaganja preduzme mere i radnje na izvršenju odluke o raspodeli sredstava za projekte koje je podržao Upravni odbor ove organiztacije. Srpski nacionalni savet je tražio da se ova mišljenja i preporuke obnove i da se insistira na njihovoj primeni. Posebno su potencirana identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sledećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara, što je od izuzetne važnosti za identitetska pitanja srpskog naroda, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog saveta, uz podsećanje da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala, ili gotovo ne postoji, “što očigledno pokazuje odnos aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi”.