VOJSKA Crne Gore proslavila je 7. oktobar, koji od obnove državne nezavisnosti 2006. godine, slavi kao svoj dan. Reč je o bici na Tuđemilu, kod Bara, kada je dukljanska vojska 1042. godine izvojevala "istorijsku pobedu nad Vizantijom". Centralna proslava obeležena je na Trgu slobode u Nikšiću, kojoj su prisustvovali predsednik države Milo Đukanović, šef parlamenta Ivan Brajović, premijer Duško Marković i druge zvanice. Na ceremoniji se predstavilo devet kadeta koji su uspešno završili vojne akademije u inostranstvu, a koji su unapređeni u čin potporučnika, dok je 76 novih vojnika po ugovoru položilo zakletvu.

Pročitajte još: Nikšić pod blokadom: Vojska Crne Gore ga "oslobađa" od parkiranih kola

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da u veku jubileja krupnih nacionalnih događaja Crna Gora više nikada neće dozvoliti da se o njoj odlučuje van Crne Gore, mimo njenog ponosa i bez njenog glasa.

- Takva hipoteka prošlosti obavezuje nas da u spoljnopolitičkom kursu pronalazimo najbolja rešenja. Smatramo da je najprihvatljiviji međunarodni okvir delovanja crnogorske države u zajednici sa najrazvijenijim nacijama. Ipak, izbori nisu uvek laki - kazao je Bošković. - Stvarajući pouzdane partnere i vodeći odgovornu politiku postali smo 29. članica NATO, omogućujući crnogorskom vojniku da se razvija potpuno kompatabilno sa svojim evroatlantskim kolegama.

Bošković je dodao da je na polju odbrane urađeno dosta toga.

- Modernizovali smo vojsku, nabavili sofisticiranu opremu, podmladili kadar, uradili dosta na snaženju identiteta i imidža vojske i pokrenuli više ključnih infrastrukturnih projekata - dodao je ministar.

Načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je da se danas ne obeležava samo jedna pobeda, već sloboda koja simbolizuje obnovu i napredak.

- Vojnici imaju obavezu da ne zaborave žrtve i stradanje generacije predaka kroz istoriju i da ne dozvolimo da se ona ponove - rekao je Dakić.

Ana Marija Grubač, koja je deo rezervnog sastava Vojske Crne Gore, izvela je padobranski skok i na Trg slobode donela državnu zastavu, dok je po završetku svetkovine VCG predstavila deo vojnog naoružanja i opreme.

NEBO ČUVAJU GRCI

NIKŠIĆKIM nebom leteli su avioni F-16 oružanih snaga Grčke, koji u okviru NATO Air policing misije čuvaju crnogorsko nebo. Angažovani su bili i helikopteri Bell 412 Vazduhoplovstva VCG.

I MIRAŠ KOD STROJA!

NA nikšićkom Trgu na proslavi Dana VCG obreo se i Miraš Dedeić, samoproglašeni "poglavar" kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve. Njemu nije bilo mesta na bini na kojoj su se nalazili crnogorski zvaničnici i brojni gosti, već na kamenoj ploči nikšićkog trga.