Bojović: Inicijativa dr Harbića jeftini politički trik DPS-a

M.Drobnjak

06. 10. 2019. u 15:46

Бојовић: Иницијатива др Харбића јефтини политички трик ДПС-а

Ermin Harbić/Foto M.Drobnjak

U pitanju je unapred dogovoren i na partijskom sastanku isplaniran jeftini politički trik, bolje reći blef, dok je dr Harbić iskorišćen samo kao podesan izvršilac posla
PLjEVLjA – Inicijativa odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), dr Ermina Harbića da se u Pljevljima konačno uredi trg i izgradi spomenik patrijarhu Varnavi je unapred dogovoren i na partijskom sastanku isplaniran jeftini politički trik, bolje reći blef, smatra Vladislav Bojović, odbornik u SO Pljevlja i funkcioner Demokatskog fronta, dodajući da je Harbić iskorišćen samo kao podesan izvršilac posla.


Prema rečima Bojovića, inicijativa dolazi u godini u kojoj je kulminirala antisrpska politika aktuelne vlasti u Crnoj Gori.


- Politika koja se ogleda u progonu i brutalnoj diskriminaciji usmerenoj protiv državotvornog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve-kaže Bojović, dodajući da je objašnjenje ovog poteza dr Harbića vrlo je jednostavno.


- Suočeni sa padom podrške kod pravoslavnog naroda, u DPS-u su prinuđeni da određenim deklarativnim postupcimastvaraju privid demokratskog ambijenta, saopštio je Bojović.


On ističe da se ovakvim inicijativama ne može stvarati privid normalne atmosfere i demokratskog ambijenta, niti se može kamuflirati diskriminacija državotvornog srpskog naroda, srpskog jezika i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pogotovo kada Ustav brutalno diskriminiše Srbe.


Bojović smatra da i Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju takođe diskriminiše Srbe, dok je situacija sa pravom na zapošljavanje Srba u državnim organima , prema rečima Bojovića, kao u vreme fašističkih totalitarnih društava u kojima su postojali građani prvog i drugog reda.


PROČITAJTE I: "NjEGOŠ I ŽENE": Vladar Petar Drugi Petrović nije smeo da voli


On naglašava da je ova inicijativa va upućena u trenutku kada je u Pljevljima, od strane istog DPS-a kome dr Harbić pripada, zabranjeno korišćenje opštinske sale i sale gimnazije za predavanje publiciste Dragoslava Bokana posvećeno upravo patrijarhu Varnavi.


-Tragična je i apsolutno neprihvatljiva zabrana korišćenja sale opštine Pljevlja u kojima većinu čine Srbi, govornici srpskog jezika i vernici Srpske pravoslavne crkve i zabrana korišćenja sale gimnazije „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima koju je 1901. godine, kao Srpsku gimnaziju, osnovala Kraljevina Srbija i koja je najstarija gimnazija u istorijskoj oblasti stare Hercegovine i stare Srbije.Vladislav Bojović/ Foto M. Drobnjak


Takođe, svedoci smo da je prošle godine zabranjeno održavanje svečane akademije povodom dana oslobođenja i slave grada Svete Petke, a da je muftija Muamer Zukorlić regularno održao predavanje u pljevaljskoj gimniziji u kojem je izrazio očekivanje da će Pljevlja postati glavni grad Sandžaka-navodi Bojović dodajući da ova ionicijativa dolazi u trenutku kad u Crnoj Gori i u Pljevljima na direktorskim mestima u državnim organima i preduzećima, školama, bolnicama…, ne samo da nema niti jednog Srbina, već je sve manje pravoslavaca i kada je zapošljavanje mladih koji se javno izjasne da su Srbi nemoguća misija.


U pitanju je unaprijed dogovoren i na partijskom sastanku isplaniran jeftini politički trik, bolje reći blef, dok je dr Harbić iskorišćen samo kao podesan izvršilac posla.


- Čak se može reći da je nepristojno da inicijativu za podizanje spomenika Patrijarhu upućuje musliman, smatra Bojović.- Gospodin Harbić moguće da jeste korektan građanin i korektan doktor u zapuštenoj pljevaljskoj bolnici, ali je ipak DPS-ovac.Ne možete biti častan i iskren podnosilac ovakve inicijative, a biti i dalje u DPS-u i podržavati ovakvu vladajuću politiku. –kazao je Bojović.

On je zaključio da je bilo političke volje vrha vlasti, spomenik patrijarhu Varnavi bi davno bio podignut, posebno nakon niza prethodno upućenih inicijativa brojnih organizacija i građana.


HARBIĆ ZATRAŽIO SPOMENIK VARNAVI

Odbornik Demokratske partije socijalista Ermin Harbić, u formi odborničkog pitanja, upućenog predsdniku Opštine Pljevlja, uputio je predlog lokalnoj samoupravi da izgradi spomenik patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Varnavi Rosiću, rođenom Pljevljaku, na istoimenom trgu u Pljevljima.Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Slavob

06.10.2019. 18:20

Ovde nešta smrdi? Ko li vraća kredit I kome Srbinu? Predlog je trebao već odavno da zaživi.