ZVANIČNI Vašington će nastaviti da podržava Crnu Goru u pridruživanju Evropskoj uniji. Sjedinjene Američke Države ponosno nastavljaju partnerstvo sa Crnom Gorom čija saradnja je uspostavljena još pre Prvog svetskog rata.


Pročitajte još - Pompeo udario na albanske lobiste

Ovo je između ostalog saopštio državni sekretar SAD Majk Pompeo u razgovorima koje je u vili „Gorica“ vodio sa predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem

Pompeo je jutros nešto pre 10 sati doputovao u Podgoricu u okviru posete regionu, a njegova poseta je, kako su saopštili iz Vlade Crne Gore, potvrda odlični odnosa dve zemlje i njihovog savezništva.

Nakon sastanka sa crnogorskim zvaničnicima visoki gost iz SAD se obratio novinarima.

Na dolazak Pompea reagovali su iz Demokratskog fronta, poručujući da je Milo Đukanović “poslednja osoba koja bi trebalo da se raduje dolasku američkog državnog sekretara Crnoj Gori”.

- Ovo iz razloga jer je Đukanović učinio sve ne bi li na američkim predsedničkim izborima 2016. pobedila Hilari Klinton tadašnja vodeća predstavnica Soroševe neoliberalne politike u svetu.


Tako je aktuelni predsednik Crne Gore, zajedno sa profesorom Duškom Kneževićem, koji je iznenada postao državni neprijatelj, za izbornu kampanju Hilari Klinton donirao pet miliona dolara, saopštili su iz DF-a.

POMPEO U PODGORICI O SNAŽNIM BILATERANIM ODNOSIMA


Stejt department saopštio je danas da je državni sekretar Majk Pompeo sa državnim vrhom Crne Gore u Podgorici razgovarao o snažnim bilateralnim odnosima i mogućnostima proširenja i produbljivanja ekonomskih i bezbednosnih veza dveju država.

U saopštenju povodom Pompeove posete Podgorici, navodi se da SAD podržavaju tekuće reformske napore Crne Gore s ciljem suzbijanja korupcije, jačanja vladavine prava, zaštite slobode medija i pristupanja Evropskoj uniji.

"Naši ciljevi su u skladu sa težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele - sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, koja je u potpunosti usidrena u zapadne institucije i vrednosti", poručuju iz Stejt departmenta.

Ističe se da je Crna Gora saveznik, partner i prijatelj.

"Otkako je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. godine, Sjedinjene Države snažno podržavaju njene težnje da se integriše u evroatlantske institucije, kao stabilna, prosperitetna i inkluzivna demokratija", stoji u saopštenju, prenele su podgoričke Vijesti.

Tradicija podrške SAD Crnoj Gori je, kako ističu, duga i datira od pre Prvog svetskog rata.

"Doprinos Crne Gore NATO-u tokom poslednjih deset godina jača regionalnu i globalnu bezbednost. Njeno pridruživanje NATO-u 2017. godine kao 29. saveznice Alijanse dodatno je produbilo čvrsto partnerstvo Crne Gore sa Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države pohvaljuju crnogorske vojnike koji su rame uz rame s nama u Avganistanu, Letoniji i Kosovu i pozdravljaju opredeljenje Crne Gore da do kraja godine pošalje trupe u Irak".

Iz Stejt dipartmenta poručuju da je dobrodošao visok doprinos Crne Gore po glavi stanovnika NATO operacijama.

"Ona ima uverljiv plan da do 2024. godine dosegne opredeljenje NATO-a iz Velsa o 2/20 odsto izdvajanja za troškove odbrane."

Ističe se da SAD svake godine izdvajaju milione dolara za programe koji pomažu modernizaciju Vojske Crne Gore, povećavaju institucionalni kapacitet za borbu protiv korupcije i jačaju sposobnosti za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Kroz obrazovne razmene, kulturne programe i američke uglove u Podgorici, na Cetinju i u Pljevljima produbljujemo odnose između građana naših zemalja", navode iz Stejt dipartmenta.

SAD, poručuju, da stoje uz Crnu Goru "u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spreči njen napredak prema evroatlantskim integracijama."

Sjedinjene Države, zaključuje se u saopštenju, takođe cene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i EU sankcijama protiv Rusije.