Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su prošla vremena kada je međunarodna zajednica propisivala rešenja u BiH i bila predvodnik u njihovom sprovođenju, te da domaći političari moraju što pre početi da preduzimaju napore da bi se krenulo napred."Političari se moraju pomiriti s tim. Snaga koja pokreće voz zvani BiH i vodi ga napred mora biti 'made in' BiH", rekao je Incko za sarajevsko Oslobođenje.

Pročitajte još: Izetbegović: Dodik treba da vidi da ne može da razbije BiH

On je poručio da je potrebno što pre formirati organe vlasti na svim nivoima, imajući na umu međunarodne obaveze BiH, ocenivši da je to osnovni preduslov za reforme neophodne na putu integracije u EU.

Incko je istakao da je BiH statistički među najsiromašnijim zemljama u Evropi i da su neophodne reforme koje će pomoći da se poboljšaju uslovi života.

"Proces EU integracije pružiće BiH potrebnu podršku u sprovođenju neophodnih reformi da bi se zemlja pripremila za rešavanje izazova koji proizilaze iz punog članstva u EU. To nije lak zadatak", istakao je Visoki predstavnik u BiH.

On smatra da se to može postići uz političku volju i podršku stanovništva, ali da je, kako je rekao, BiH potrebno neko osveženje.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da će, kada BiH odlučnim korakom krene napred, međunarodna zajednica biti tu da pomogne, možda čak više nego pre.