Dragan Perović: Crnogorska istorija obojena lažima i mitovima

V. K.

03. 10. 2019. u 10:15

Драган Перовић: Црногорска историја обојена лажима и митовима

Dragan Perović Foto: TVCG

Publicista smatra da je Crna Gora specifična u evropskoj i svetskoj realnosti po prećutkivanju falsifikata

MITOVI i falsifikati bili su tema „Crnogorskih razgovora“ u okviru petog Internacionalnog sajma knjiga koji se održava u Podgorici. Publicista Dragan Perović smatra da je crnogorska istorija obojena lažima, mitovima i ideološkim konstrukcijama.

Pročitajte još: AMFILOHIJEV PARASTOS KRALjU NIKOLI: Kosmet, najdublja rana ''cara junaka''

- Ne smemo prećutkivati falsifikate koje opterećuju crnogorsku stvarnost. Po tome smo verovatno i specifični u evropskoj i svetskoj realnosti. Bilo koji period crnogorske istorije prekriven je mistifikacijma i zloupotrebama, a sve se radi sa ciljem da se potpuno negira postojanje crnogorskog naroda, njegov identitet, njegovo kulturno nasleđe, kazao je Perović, upozoravajući da je opasno kada mitologija pređe u mitomaniju.

Pročitajte još: Crnogorska funkcionerka: Domaći izdajnici i kukavice prisustvovali poseti Irineja

- Na udaru je sve ono što predstavlja prave vrednosti crnogorske kulture. U Crnoj Gori prisutno je sistematsko izvrtanje stvarnosti. Otuda toliko mitova, poput svetosavskog. Vuk Karadzić u Crnoj Gori, a ni u Srbiji, nije zabeležio nijedan mit o Svetom Savi, kategoričan je Perović!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Hercegov Grad

03.10.2019. 10:21

Prvi put cujem da je Karadjic iz Srbije, a ne Crne Gore?! Ali od novosrba i za ocekivanje je promena istorije. Volio bih da cujem odakle je Vuk Karadjic poreklom i odakle je uzimao reci za svoj rad?

Ivan

03.10.2019. 13:35

@Hercegov Grad - Izgleda da nijeste pročitali tekst informacije. Gospodin je samo napisao da ne postoji u djelu Vuka Stefanovića Karadžića zabilježen nijedan pomen, ni u Srbiji ni u Crnoj Gori, mita o Svetom Savi. To samo znači da je taj kult ranijeg datuma. Nema potrebe za ljutnjom ako se kaže činjenica

Boki

25.03.2020. 19:21

@Hercegov Grad - Vuk je iz Srbiju iz Loznice,ako cemo o poreklu,otac mu je iz crne gore,Ali su karadzici poreklom iz Makedonije,oko Skoplja,a u 15veku su migrirali u crnu goru I bosnu,a odatle dalje po Srbiju,tako da je Vuk ili Srbijanac ili Srbin iz Makedonije,a najmanje crnogorac

Mija Pećanac

03.10.2019. 15:17

Laži i mitova ima previše, naročito onih proizvedenih u poslednjoj deceniji ali poreklo se ne može falsifikovati zbog političkih ciljeva.