VEĆ skoro dve godine PDV za luksuzne hotele sa četiri i pet zvezdica je sedam odsto. I ta odredba je u zakonu od 1. januara 2018. Sada će, prema izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, stopa od sedam procenata važiti i za ostale hotele, bez obzira na kategoriju i region gde se nalaze. A Zakon se menja radi usklađivanja sa direktivom Evropske unije.

- Izmene i dopune Zakona o PDV-u su u vladinoj proceduri i njima će se izvršiti usklađivanje sa pravnom tekovinom EU o zajedničkom sistemu PDV-a. Osim hotela, stopa od sedam odsto važiće za polovne proizvode i putničke agencije - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Dodaje se da je izjednačavanje PDV-a važno za promet i usluge u hotelima, jer će, kako je ocenjeno svi hotelijeri biti ravnopravni što nije bio slučaj prema rešenju iz 2018.

Podsećamo, početkom prošle godine, merama fiskalne konsolidacije opšta stopa PDV-a povećana je sa 19 na 21 odsto, a smanjena je za hotele sa četiri i pet zvezdica na primorju i centralnoj regiji sa 19 na sedam odsto, odnosno za hotele sa četiri zvezdice na severu države. Tada su iz Ministarstva finansija pojasnili da su povećali opštu stopu PDV-a za dva procenta, smanjili za luksuzne hotele 12 odsto, ali da na osnovne životne namirnice nema PDV-a, odnosno da važi nulta stopa.

Pročitajte još - NOVI ZAKON O TURIZMU CRNE GORE: Tajni gost ocenjuje hotel

Povodom najavljenih izmena i dopuna Zakona, oglasili su se iz opozicionog SDP-a. Smatraju da nije pravedno uvođenje stope od sedam odsto za hotelijere, dok za građane i ugostitelje i dalje važi stopa od 21 odsto.

- Ugostitelji na Cetinju, u Bijelom Polju, Rožajama, Podgorici plaćaće 21 odsto, a desetak privilegovanih hotelijera sedam odsto. To nije pravedno. Mi u SDP-u već tri godine ukazujemo na ovu diskriminaciju. Zato se nadamo da će pre usvajanja Izmena i dopuna Zakona o PDV-u prihvatiti naš predlog i izbrisati ovakvu odredbu iz zakona - poručili su iz SDP-a.

Na najavljene izmene reagovali su i ugostitelji. Pitaju se zašto bi jedan hotel bio oporezovan nižom stopom, a restoran koji je prekoputa luksuznog hotela plaćao po stopi od 21 odsto.

- Zamislite, pijete kafu u Šavniku za 60 centi i PDV na taj napitak vam je 21 odsto. Ista takva kafa u hotelu u Budvi je tri evra, a porez je sedam odsto. Gde je tu ravnopravnost u poslovanju - prokomentarisali su ugostitelji više puta na okruglim stolovima koje je organizovala Privredna komora.

Pročitajte još - Crna Gora dobija prvu turističku agenciju za zdravstveni turizam

Da bi se videlo hoće li se nešto menjati, uzeti u obzir primedbe i sugestije ugostitelja, treba sačekati dok Vlada zvanično predstavi izmene i dopune Zakona o PDV-u nakon neke od narednih sednica.

PDV PUNI KASU

U AVGUSTU Poreska uprava je naplatila 747 miliona bruto prihoda. Od toga više od 180 miliona čini PDV. I taj porez slovi za najizdašniji za punjenje državne kase.