Pokret Odupri se ponovo pokreće građanski bunt

I. D. S.

30. 09. 2019. u 20:35

Покрет Одупри се поново покреће грађански бунт

Foto I. D. S.

Jedino veliki protest izaziva hladan znoj kod diktatora
Pokret "Odupri se - 97 000" ponovo je u Podgorici održao protest, koji bi trebalo da nastavi građanski bunt koji je pokrenula afera "Koverat" sa početka godine. Ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva okupilo se više stotina građana ali i predstavnici većine opozicionih partija. Protest je počeo minutom ćutanja za nedavno preminulog poslanika Demokratskog fronta Koču Pavlovića.

Jedan od lidera pokreta, Džemal Perović kazao je da je ovo neobičan skup i da će ga posvetiti pokretu "Odupri se".

PROČITAJTE JOŠ - DEMONSTARCIJE PROTIV ĐUKANOVIĆA: Najavljeni protesti na Cetinju i u Podgorici

- Taj pokret je probudio nadu u Crnoj Gori. Dobijali smo udarce spolja i iznutra od najstrašnijeg arsenala, da bi skrenuli pažnju sa svojih nepočinstava, jer su nam oduzeli slobodu i opljačkali našu Crnu Goru - kazao je Perović.

Prema njegovim rečima, nejedinstvo u opoziciji ide u prilog režimu.

- Odajem priznanje svima koji su bili u pokretu i na stotine i hiljade onih koji su pomagali da se protesti organizuju. Sve to zahvaljujući svesti građana koji znaju u kakvoj kanalizaciji žive. Moćnici zloupotrebljavaju sudtvo, tužilaštvo i tajne službe, i televiziju. Ali, neće im proći. Veliki protest zimus im je opomena i jedino on je izazvao hladan znoj kod diktatora - poručio je Perović.

PROČITAJTE JOŠ -  NASTAVAK PROTESTA U PODGORICI: Revolt ispred tužilaštva

On je rekao da se institucijama ne veruje i da će zbog toga samo na ulici nastaviti borbu za svoja prava, kao i da vlastima pomaže i nejedinstvo u opoziciji.

- Na ulici će jednog biti i 200.000 građana. Vlast, pored toga što je opljačkala državu, urušila je i moral. Krivica nije na građanima koji prodaju glas za 50 evra, već direktno na vlastima. Njih je jedan posto u ovoj državi, a nas je 99 odsto koji smo žrtve ovog režima i mi za jedan dan možemo da ih srušimo, rekao je Perović.

Poručio je i će pokret "Odupri se" slušati sve sugestije građana kao i da je hiljade građana želelo da se uključi u pokret, ali da oni nisu imali adekvatan odgovor i da se nisu snašli.

Aktivisti su pred zgradom VDT- a simbolično bacili koverte, a prisutni su na video bimu mogli da gledaju snimke sa ranijih okupljanja i preformansa pokreta, ali i snimke koje poslednjih meseci kavnosti plasira odbegli biznismen Duško Knežević, a koji ukazuju na korupciju u nakvišim državnim institucijama.

- Od afere „KOVERAT", svedoci smo nekoliko afera u nizu, od kojih bi svaka pojedinačno bila dovoljna za ostavke i hapšenja visokih funkcionera kao i za pad Vlade.

Ali to bi bilo normalno samo u normalnim državama. Umesto toga mi imamo sramotno saopštenje Udruženja državnih tužilaca u kome oni imaju "moralnu obavezu i profesionalnu potrebu da, kao časne profesionalce, jedinstveno i odlučno podrže Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića - poručili su organizatori.

Kako ističu, građani više nemaju kome da veruju, već kedino svojim očima, ušima i zdravom razumu.

- Znamo ko je uzrok svih naših nedaća. Znamo da je hobotnica razvila enormnu snagu, na korupciji, krađi, prevarama, nemoralu...

Zato smo mi obespravljeni i osiromašeni građani dužni sebi, svojoj deci i unucima - da im se suprostavimo. I dužni smo državi, koju su oni prisvojili samo da bi je opljačkali. Ako su nam zarobljene državne institucije, nama ostaje samo ulica. Imamo jedini, ali i najjači vid zajedničkog otpora - imamo proteste. Samo na to oni nemaju adekvatan odgovor - poručili su organizatori.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije