Profitiraju na teret građana i prirode

I. D. STOJADINOVIĆ

ponedeljak, 30. 09. 2019. u 16:40

Профитирају на терет грађана и природе

Za odbranu reke Bukovice Foto NVO Donja Bukovica

Investitorima benefit od obnovljivih izvora energije, a o potrošačima i okruženju ne brinu. Proizvođači za četiri godine od prodaje struje zaradili 16,5 miliona evra

PREMA podacima Regulatorne agencije za energetiku, povlašćeni proizvođači električne energije su za četiri godine, od 2014. do 2018, od prodaje struje zaradili ukupno 16,5 miliona evra. Od tog iznosa, najveći deo, 9,2 miliona, prihodovali su zahvaljujući naknadama za obnovljive izvore energije koje građani i privreda plaćaju preko računa za struju. Interes od malih hidroelektrana imaju samo privilegovani investitori. To govori i podatak da se mali broj kupaca, kako su kazali iz Elektroprivrede, odlučio za tarifni paket kojim se garantuje isporuka struje proizvedene iz OIE. Ali i da je 2009. godine u operativnoj fazi bilo sedam mHE, a do kraja 2018. godine, pored njih, 15 novih počelo sa radom.

Da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije bude unosan biznis, potrudila se Vlada Crne Gore uredbom o plaćanju podsticaja, kojom garantuje vlasnicima mHE otkup svakog proizvedenog kilovat-sata. Analiza "Ko plaća, a ko profitira", koja se bavi procenom podsticaja za male hidroelektrane u zemljama zapadnog Balkana koju je objavio CEE Bankvoč netvork u saradnji sa VVF i NVO "Grin houm", pokazala je da, osim što su godinama unazad građani opterećeni dodatnim nametom kroz račune za struju, gradnja mHE rezultirala je devastacijom životne sredine, malim udelom u ukupno proizvedenoj električnoj energiji i bogaćenjem pojedinaca. Kako navode u svom izveštaju, u toku prethodne godine mHE su proizvele svega 3,6 odsto električne energije, dok su dobile čak 70 odsto podsticaja za OIE, a od 2009. godine njihov broj se učetvorostručio.


PROČITAJTE JOŠ - Crnogorci traže rampu za MHE


- Postojeće ugovore za garantovane otkupne cene za mHE treba revidirati jer važe još nekoliko godina - istakao je Milija Čabarkapa iz VVF u Crnoj Gori. - Svi ugovori koji su potpisani, a koji nisu ispunili sve pravne uslove, moraju biti poništeni.


PROČITAJTE JOŠ - Gorštaci brane reke od tajkunaNikola Vujović Foto Mistarstvo ekonomije


NAKNADA ZA OIE JE FIKSNA

PUŠTANjE vetroelektrane Možura u komercijalni rad, koje se očekuje do kraja godine, neće uticati na povećanje računa za struju domaćinstvima u delu obnovljivih izvora - kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović. - Naknada za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora je fiksna i iznosi 0,9439 centi po kilovat-satu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije