ZAHTEV opozicije za konstituisanje tehničke vlade, zapravo je zahtev za reviziju rezultata izbora iz 2016. godine. Vlast je učinila sve što je neophodno da se pruži mogućnost opoziciji da se dođe do optimalnog modela koji će svima garantovati regularan izborni proces, poručio je Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i lider DPS-a. On je podsetio da su poslednje izbore OEBS-ODIHR ocenili kao odraz slobodne volje građana.

- Zato verujemo da nema nikakve potrebe za nekom prelaznom vladom, nema potrebe da u Crnoj Gori kontinuirano eksperimentišemo sa nekim novim modelima - rekao je Đukanović. - Kada budemo znali još jedan takav primer u svetu, da se neko odriče četvrtine mandata koju su mu građani poverili, zbog nekog vrlo sumnjivog eksperimenta - jer imamo negativno iskustvo od pre četiri godine, onda ćemo verovatno biti spremni da dodatno razgovaramo na tu temu. U ovom trenutku ne, ali smo apsolutno spremni da razgovaramo o svim formama dijaloga koje će voditi dodatnom unapređenju izbornog sistema u Crnoj Gori. Nacionalni interes Crne Gore je da dozvolimo da se odvija jedan regularan demokratski proces, čiji su sastavan deo parlamentarni izbori za godinu dana.


PROČITAJTE JOŠ: UHAPŠEN MIGRANT IZ LIBIJE: Krio se ispod autobusa!

Na Đukanovićevu poruku iz Njujorka reagovali su iz Ujedinjene Crne Gore.

- Bez obzira na njegov navodno tvrdi stav, bilo bi tehničke vlade da ima nas, da ima složne opozicije. Upravo je tehnička vlada vrhunski svenacionalni i državni interes - kažu iz UCG.

Na izjavu Đukanovića da nema primera u svetu da je neka vlast odustala od četvrtine svog mandata zbog eksperimenta koji nije dobar, dodaju:

- Predsednik DPS-a i Crne Gore mora međutim znati da su građani Crne Gore odustali od jedne četvrtine veka i nešto više zbog eksperimenta koji nosi njegovo ime i njegov pečat. UCG je opet prinuđena da traži i zahteva od kolega iz opozicije da napuste farsični skupštinski odbor za pripremu novog zakonodavstva, jer je on po opoziciju samoubilački, a Đukanović ga i onako svojata i predstavlja njegovu aktivnost kao istorijski plan za demokratizaciju društva - saopštila je Ujedinjena Crna Gora.

Milo Đukanović

Iz Građanskog pokreta URA ukazuju da je Đukanoviću "lako manipulisati sa neupućenima i onima koji do tančina nemaju predstavu šta se dešava u Crnoj Gori".

- On bi rado da sakrije ono čemu crnogorska javnost gotovo svakodnevno svedoči, a to je kompromitacija najviših zvaničnika njegove partije, državnih institucija i njega samoga i to posebno od 2016. godine, posle izbora koje on želi predstaviti kao slobode. Valjda slobodne uz policijske akcije, sirene, objavu terorističkog napada i državnog udara i valjda uz iskazanu slobodnu volju građana uz sve ove okolnosti - poručuju iz URA.


PROČITAJTE JOŠ: Duško Knežević objavio novi snimak razgovora sa sekretarom VDT-a Nenadom Vujoševićem (VIDEO)

ULTIMATUM UJEDINjENE CRNE GORE

UJEDINjENA Crna Gora pozvala je predstavnike opozicije da izađu iz odbora.

- Ostavite DPS samu, napravimo po prvi put u istoriji Crne Gore makar tehničko jedinstvo opozicije i postavimo ultimatum - ili tehnička vlada da pripremi izbore, ili izbora neće biti, makar ne sa našim učešćem i blagoslovom za skoro trećinu veka korupcije i izbornih krađa. Treba reagovati sad, a ne kada bude kasno, kada DPS prihvati sve izuzev tehničke vlade - upozoravaju iz UCG.