U Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru molitveno je proslavljena treća godišnjica osveštenja, a svetu arhijerejsku litrugiju sa sveštenstvom služio je njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Pročitajte još: Mitropolit Amfilohije i premijer Marković: Konsenzusom do rešenja

Pre tri godine, 25. septembra hram Svetog Jovana Vladimira je osvećen, kršten i miropomazan svetom rukom jerusalimskog Patrijarha Teofila III, srpskog Patrijarha Irineja i drugih episkopa Crkve Božije i tako postao jedan od najznačajnih mesta ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

Amfilohije je podsetio da je 25. septembra, pre tri godine, povodom osvećenja Sabornog hrama u Baru i velikog jubileja – 1000 godina (1016-2016) od mučeničkog stradanja Svetog kralja Jovana Vladimira, u Crnu Goru prvi put došao i služio Svetu službu Božiju Njegovo blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine g. Teofilo III:
-Prvi put u istoriji, došao je iz Svetoga grada Jerusalima veliki patrijarh da služi zajedno sa našim patrijarhom Irinejem, sa Arhiepiskopom Tirane i sve Albanije Anastasijom i predstavnicima svih ostalih pomesnih Crkava iz čitavoga sveta. Veliki događaj koji ostaje u pamćenju ovoga grada i njegovih građana, zapamćen ovom velikom, divnom svetinjom koja je sve lepša. Ona sija i sabira u sebe ne samo Barane, nego i mnoge ljude koji dolaze da posećuju ovaj drevni grad i njegovu najdivniju građevinu – Sveti hram, koji je podignut blagodareći divnim priložnicima koji su ugradili sebe u opredeljenje za večno, neprolazno Božije Carstvo, kazao je Mitropolit
i podsetio da danas pored trogodišnjice osvećenja ovoga svetoga hrama posvećenog Svetom Jovanu Vladimiru, obležavamo završetak praznovanja Rođenja Presvete Bogorodice, koja je rodila Hrista i Svojim rođenjem blagoslovila svu decu koja se rađaju na ovoj zemlji, osveštavši Tajnu rađanja novih ljudi
Vladika je govorio i o Svetom Jovanu Vladimiru, čije su mošti sačuvane čudom Božijim, a koje se danas nalaze u Elbasanu, Albaniji. Prvi koji je o tome pisao, početkom 90-tih godina, bio je otac Jovan Plamenac tadašnji novinar.Pročitajte još: CRNOGORSKI PREMIJER: Crkve pripadaju narodu, odnosno državi! Pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti

Na kraju Liturgije, Visokopreosvećeni je blagoslovio i dodelio visoko odlikovanje Mitropolije orden Svetog Jovana Vladimira Valentinu Evgenijeviču Elbeku iz Sankt Peterburga priložniku najvećeg zvona na barskom Sabornom hramu.

Arhipastirsku zahvalnicu Mitropolit Amfilohije je dodijelio Tahiru Alibašiću iz Bara koji je branio temelje drevne crkve u Zaljevu koju su pokušali da je zatrpaju i da grade zgrade na njenom mestu.Svoja sećanja na to kako je branio svetinju u Zaljevu sa okupljenima je podelio Tahir Alibašić iz Bara.

Zahvalio se Mitrolitu na odlikovanju, ali i pozivu da prisustvuje ovom divnom događaju.

- Za samu crkvu u Zaljevu sam znao jer su mi rekli preci da na tom mestu treba da postoji. Hteli su da je zatrpaju. Govorio sam -ovdje je crkva, ovdje je bogatstvo Bara. Mučio sam se, pokušao sam sa vlastima to da sprečim, ali nisam mogao. Došao sam do Slobodana Zekovića (sveštenika u hramu Jovana Vladimira) i on je zvao, koga je zvao, kazao je Alibašić ističući da u Baru tri vere neće da se dele.

- Svi smo jednaki. Kad nam je potrebna krv, ne pitamo doktora, da li je od Amfilohija Radovića, ili od Zekovića ili od Alibašića, nego samo -ima li je, svi smo živa bića, istakao je Alibašić

Na visokom odlikovanju koje mu je dodeljeno zahvalio se Valentin Evgenijevič Elbek.
Arhijerejski namesnik barski protojerej-stavrofor Slobodan Zeković zahvalio je Visokopreosvećenom Mitropolitu Amfilohiju i svima sabranima koji su se okupili da proslave treću godišnjicu osvećenja ove svetinje.

Osveštanje Sabornog hrama u Baru bilo je u godini velikog jubileja – 1.000 godina (1016-2016) od stradanja Svetog kralja Jovana Vladimira, to je bio najveći događaj u pravoslavlju 2016. godine.

Na dan osvećenja iznesen je krst Svetog Jovan Vladimira na kome je po verovanju svetac pogubljen pre 1.000 godina, a koji godinama čuva porodica Andrović iz Mikulića kod Bara.

Izgradnja hrama u Baru, počela je 2002. godine.