CRNOGORSKI nacionalisti nastoje da pritiskom na državne organe spreče dolazak patrijarha srpskog Irineja u Crnu Goru na proslavu 800 godina autokefalije Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Boki i Crnoj Gori. Njihov cilj je da podizanjem temperature u javnosti i širenjem optužbi protiv Crkve izdejstvuju zabranu patrijarhovog ulaska. Posle Crnogorskog pokreta u hajku se uključila i Matica crnogorska, koja ovaj događaj ocenjuje kao nastavak štetnog političkog delovanja koje traje već trideset godina.

"Patrijarh i njegova svita dolaze u Budvu sa novim istorijskim falsifikatima, uz one već poznate. A zašto i ne bi, kada ih istina u borbi protiv Crne Gore nikada nije obavezivala", saopšteno je iz Matice crnogorske, dodajući da je dolazak poglavara SPC još jedan vid pritiska za povlačenje iz skupštinske procedure predloga zakona oslobodi veroispovesti.

Matica crnogorska u saopštenju insistira da "svetosavski nacionalizam" SPC demonstrira odsustvo kapaciteta da prizna istorijsku utemeljenost Crnogorske pravoslavne crkve i neumitnost procesa njene obnove.


PROČITAJTE I:IRINEJ IM OKUPATOR: Zahtev za zabranu ulaska čelnika SPC u Crnu GoruTeškim rečima "montenegrina" u Organizacionom odboru proslave ne pridaju veliki značaj. Kažu da se sa velikom radošću čeka dolazak patrijarha Irineja koji će na kamen Boke stati 27. septembra na Krstovdan.

Foto Z. Jovanović

- Očekuje nas velika proslava, a ovi što vređaju nikoga više ne zanimaju - kaže sveštenik Mijajlo Backović. - Patrijarha Irineja čekamo raširenih ruku. Crna Gora dočekuje prvog među nama i spremna je za veliki događaj.


BOLjI ODNOSI SA DRŽAVOM

SUSRET mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića, nasuprot atmosferi uoči patrijarhove posete, ocenjuje se kao gest otopljavanja odnosa između Mitropolije i države.

- Drago nam je što je premijer Marković konačno shvatio da se sa najpoštovanijom institucijom u državi ne može razgovarati na bazi ucena, pritisaka i pretnji - poručuju iz Socijalističke narodne partije.