Sedam zemalja nudi Hrvatskoj borbene avione

Tanjug

25. 09. 2019. u 11:03

Седам земаља нуди Хрватској борбене авионе

Ilustracija / Depositphotos

Najmanje sedam država zainteresovano je da Hrvatskoj ponudi kupovinu 12 borbenih aviona

ZAGREB - Najmanje sedam država zainteresovano je da Hrvatskoj ponudi kupovinu 12 borbenih aviona, otkriva zagrebački Jutarnji list.


List piše da bi danas trebalo da bude održana četvrta sednica Međuresorne komisije za nabavku borbenih aviona, nakon koje se očekuje saopštenje o kojim je državama reč.


Prema informacijama Jutarnjeg lista, iz više izvora bliskih Komisije, dosad je barem sedam zemalja iskazalo taj interes, a među njima je, kažu, najveće iznenađenje Izrael, koji Hrvatskoj ponovo nudi avion tipa F16 Barak, zbog kojeg je propao prethodni tender, nakon što SAD nisu dozvolile Izraelu tu prodaju.


Ali, ovoga puta, navodi list pozivajući se na svoje informacije, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom i uz američku dozvolu.


Ostale zemlje koje su zasad iskazale interes da Hrvatskoj prodaju borobene avione su: Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Norveška i Danska.


Ovih sedam zemalja obavestilo je Hrvatsku da su spremne da prodaju šest različitih modela aviona.


Prema najavama člana Komisije Roberta Kopala, savetnika premijera, Hrvatska će od potencijalnih učesnika tražiti ponude i za polovne i nove avione koji će onda biti posebno ocenjivani.


Uz već spomenuti polovni izraelski Barak, Francuska je spremna da ponudi polovni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila polovni Eurofighter, a Sjedinjenje Američke Države Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione - F-35 i F-16 Block 70/72.


Švedska bi se na tender javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim polovnim avionima F-16.


List piše da je Hrvatska iznenađena jer interes nije iskazala Grčka sa svojim polovnim avionom tipa F-16, ali se ne isključuje mogućnost da se jave u poslednjem trenutku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije