ODLUKE o gradnji malih hidroelektrana na Lještanici i Bistrici, kao i na nekim drugim rekama nisu donete, a i one koje jesu mogu biti promenjene, ali to zahteva vreme. Nije tragično odustati od neke odluke, ako je to u korist države ili u korist građana. Ovo je na okruglom stolu "Saradnja Vlade i nevladinih organizacija - ključ razvoja civilnog društva" u Bijelom Polju, kazao premijer Duško Marković.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je potpisala ugovor o koncesiji, "pravdala" se da je to učinila po tenderu "koji je bio raspisan dosta pre nje".


PROČITAJTE JOŠ: Prosvetari zaslužuju više od 10%

- Razlika je u tome što su to dve lokacije gde su do sada izdati samo urbanističko-tehnički uslovi - kazala je Sekulićeva. - To što na nekoj reci postoje koncesije i urbanističko tehnički uslovi ne znači da je ona ispunila sve uslove da bi bila izgrađena MHE. Postoji celi niz institucija koje moraju da daju saglasnost.

Međutim, oni koji bolje pamte, znaju da je krajem prošle godine na sednici SO Bijelo Polje odluka o lokalnoj studiji lokacije mini-hidroelektrane Lještanica, donesena zahvaljujući glasovima odborniika DPS, čiji je Marković potpredsednik, uprkos protivljenju opozicionih odbornika i meštana. Inače, posao izgradnje male hidroelektrane Lještanica dobila je kompanija "Sinerdži", iza koje stoji kum Mila Đukanovića, biznismen Vuk Rajković.

Kako stvari stoje, proteste meštana Lijeska, Bistrice, građana Bijelog Polja i ekologa, Marković je dobro čuo, pa će bez posla ostati i konzorcijum "Bistrica klin enerdži", u kojem je većinski vlasnik sa 98 odsto udela kompanija "BP Hidropauer", podgoričkog biznismena i Đukanovićevog prijatelja Žarka Burića.


PROČITAJTE JOŠ: Bezbednija kupovina na mreži

FOTOGRAFIJE

IZVRŠNI direktor Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić, pozvao je građane da šalju fotografije premijeru Dušku Markoviću i ministrima pred narednu sednicu izvršne vlasti, koja će se održati u Pljevljima, kako bi se upoznali sa svim rekama "koje planiraju da unište stavljanjem u cevi". On upozorava Markovića da je nedopustivo da on iz medija, usput, saznaje o ugroženosti prirodnih dobara.