Neobični kandidat: Lopovluk je moj program

J. KERBLER

24. 09. 2019. u 19:52

Необични кандидат: Лоповлук је мој програм

Dario Juričan je sada Milan Bandić / Foto Printscreen Youtube

Kako je jedan režiser zatalasao hrvatsku političku scenu: Dario Juričan, poznat po dokumentarcima o tajkunima, i zvanično je promenio ime i prezime u Milan Bandić. Kandiduje se za predsednika i obećava ozakonjenje korupcije

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

MOJ je program lopovluk i želim da ga vratim narodu, a korupcija će postati legalna i ozakonjena, najavio je predsedničku kandidaturu Milan Bandić.

Ali ne Milan Bandić koji je gradonačelnik Zagreba, već režiser Dario Juričan koji je pre nekoliko dana i zvanično svoje ime i prezime promenio u Milan Bandić.

Juričana, sada Bandića, hrvatska javnost poznaje po dva dokumentarna filma koja je snimio, o tajkunima Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli. "Gazda", film koji govori o Todoriću, gotovo se poklopio sa padom nekad najmoćnijeg poslovnog čoveka u regionu, a "Gazda: Početak" je film o Miroslavu Kutli, koji je u Tuđmanovo vreme bio gospodar svega i svačega, a nakon brojnih suđenja mir je našao u Bosni i Hercegovini koja ga neće izručiti Hrvatskoj.


PROČITAJTE JOŠ: ANKETA U HRVATSKOJ: Srbija i Vučić krivi za zaoštravanje odnosa

Sada reditelj sprema i film "Kumek", koji će govoriti o karijeri njegovog "imenjaka", gradonačelnika Milana Bandića, ali se istovremeno sprema i na izbore za šefa države koji će se održati krajem godine.

- Afirmisao bih Hrvatsku u svetu kao mesto korupcije i time brzo privukao kapital. Ja govorim naglas ono što svaki građanin ove države misli, a to je da nam treba još malo korupcije. Sada je korupcija u rukama privilegovanih, a ja je želim da vratim narodu - kaže reditelj i najavljuje da će u fokusu njegove predsedničke kampanje biti lopovluk. - Spremam sam na sve, pa tako i na saradnju sa Todorićem i Kutlom. Jedva čekam da mi se jave.

Najavljujući svoj program, obećao je sudijama doživotni mandate, sva bi državna preduzeća objedinio da se mogu zapošljavati "uhlebi", kako u Hrvatskoj nazivaju one koji rade na državnim jaslama, a ne rade zapravo ništa.

Predsedničku kampanju Bandić će voditi pod motom "Korupcija svima, a ne samo njima" i obećava državu blagostanja ako postane predsednik.

I dok se "pravi" Milan Bandić i dalje ne izjašnjava hoće li se kandidovati za predsednika, reditelj Bandić svakodnevno bombarduje javnost obećanjima da će svim lopovima biti zemlja blagostanja ako ga izaberu.

Mnogi podsećaju da su i u komšiluku, poput Slovenije, komičari i satiričari pridobili simpatije glasača, pa je tako Marjan Šarec postao premijer. Slično je i u Ukrajini sa Vladimirom Zelinskim.


NOVI FILM

BEZ obzira na rezultata na izborima, sa velikim zanimanjem se čeka novi film Juričana, sada Bandića, o zagrebačkoim gradonačelniku. Svi njegovi dosadašnji filmovi pokrenuli su lavinu reakcija, jer su doneli i niz nepoznatih detalja o tajkunima čije je portrete uradio, a koji su u međuvremenu uklonjeni sa javne scene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije