PLjEVLjA – Organizacija boraca NOR-a i predstavnici opštine Pljevlja položili su cveće na spomenik Garibaldi diviziji u Rabitlju kod Pljevalja.


Venci su položeni u znak sećanja na izginule pripadnike italijanske partizanske divizije „Garibaldi“, koji su se nakon kapitulacije Italije 18 meseci borili u sastavu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.


Divizija “Garibaldi” formirana je nakon kapitulacije Italije 9. septembra 1943. godine, kada je na prostoru , severa Crne Gore, istočne Bosne i zapadne Srbije ostalo 25.000 italijanskih vojnika. Od njih, 5.000 izjasnilo se da neće da se bori protiv Nemaca, pa su razoružani i raspoređeni u radne jedinice za potrebe brigade i divizija. Oko 5.000 je zbog starosti i bolesti vraćeno u Italiju, a od 12.000 vojnika formirana je divizija ,“Garibaldi“, od boraca ranijih divizija „Venecija“ i „Taurinense“.

PROČITAJTE JOŠ: Kadinjača- hrabrost uplašene Evrope


Na ove činjenice potsetio je predsednik Organizacije boraca, Milenko Jović nakon polaganja venaca diviziji Garibaldi na spomenik u Rabitlju.


- Komanda Drugog korpusa čiji je komandant bio Peko Dapčević izdala je 21. septembra 1943. godine naredbu da se od te italijanske vojne grupacije formira jedna snažna divizija. Drugog decembra 1943. godine formirana je italijanska Divizija „Garibaldi“ . Za mesto formiranje određena su Pljevlja jer su se štabovi italijanskih divizija, kao i većina boračkog sastava nalazili u rejonu Pljevalja - podsetio je Jović, dodajući da je ova divizija pretrpela velike gubitke i da se, završetkom rata, u Italiji vratilo svega 4000 boraca.


Jedinice divizije „Garibaldi“ od 1944. godine do marta 1945. godine učestvovale u borbama na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kao i u oslobađanju Pljevalja 20. novembra 1944. godine.