IRINEJ IM OKUPATOR: Zahtev za zabranu ulaska čelnika SPC u Crnu Goru

V. KADIĆ

23. 09. 2019. u 09:59

ИРИНЕЈ ИМ ОКУПАТОР: Захтев за забрану уласка челника СПЦ у Црну Гору

Foto Tanjug

Grbalj dočekuje srpskog patrijarha uprkos sramnoj inicijativi pristalica Crnogorskog pokreta

NjEGOVA svetost, patrijarh srpski Irinej, biće gost Grbljana 27. i 28. septembra na proslavi velikog praznika - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja, kao i milenijum i po trajanja manastira Podlastva, bez obzira na pritiske "stopostotnih Crnogoraca" okupljenih oko Crnogorskog pokreta Steva Vučinića, sekretara kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, koji njegov dolazak doživljavaju kao "okupaciju od strane Srbije"!

Pokret je u ponedeljak Vrhovnom državnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora proslave zahtevajući od VDT da zabrani patrijarhu Irineju dolazak u Crnu Goru, čija SPC "se na našu zemlju protegla zahvaljujući vojno-žandarmerijskim bajonetima srpske okupacione vojske 1918".

U prijavi navode da je patrijarh 24. jula prošle godine izjavio: "U Crnoj Gori crkvi je gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH".

- Zloupotrebom nespornoga pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom namernom i neutemeljenom izjavom, koja je zasnovana na zlonamernoj interpretaciji činjenica, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine i naoružao ih je - napisano je u prijavi.

Optužili su i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija kao "inspiratora, inicijatora, organizatora i rukovodioca svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnog poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve". Navode da je SPC u "Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnog interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još od 1989. godine"!


PROČITAJTE JOŠ - PRVE FOTOGRAFIJE POSLE KRAĆE BOLESTI: Irinej na liturgiji u Sabornoj crkvi (FOTO)


Upozoravaju da je namera organizatora proslave u Grblju da "podstaknu velikosrpske šoviniste da zemlju dovedu u potčinjen status Srbiji, da ih ohrabre da se u konačnici bore da teritoriju Crne Gore pripoje Srbiji, ili Boku Kotorsku izdvoje iz Crne Gore".

"Cilj je da se upotrebi masa i zvaničnici iz Srbije, koji će govoriti na tom skupu kao jedna vrsta javne pretnje ustavnom uređenju i da ohrabre velikosrpske šoviniste da na bilo koji način svrgnu neke od najviših državnih organa Crne Gore ili predstavnike tih organa", ističe se u prijavi uz navode da se ovim skupom želi indirektno "raspiriti mržnja prema Crnogorcima i njihovoj državi".

ZLA NAMERA

MI se radujemo dolasku našeg patrijarha i velikog događaja koji nam predstoji 27. i 28. septembra, a krivične prijave koje podnosi nesrećni Crnogorski pokret i njegov vođa Stevo Vučinić nemaju nikakvu težinu sem što zlom namerom žele da izazovu sumnju i nesreću kod ovog napaćenog naroda - kaže za "Novosti" sveštenik Mijajlo Backović.


PROČITAJTE JOŠ - Srpska pravoslavna crkva za vikend proslavlja dva važna jubileja


CAREVIĆ: SVOJI NA SVOME

NjEGOVA svetost patrijarh srpski Irinej nam je potvrdio dolazak, i tu je tačka, kaže za "Novosti" gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, član Organizacionog odbora proslave, koji na krivične prijave koje podnosi CP kaže da one nemaju nikakvog značaja, ni snage. - Mora se znati da je Boka bila posebna država i da se 1918. ujedinila sa Srbijom. Crna Gora je u to vreme takođe bila država, ali do nas, koja se kasnije ujedinila sa Srbijom i Bokom. To je istorija, ali i istina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Los Angeles Vasojevici

23.09.2019. 14:13

Vasa Visosti,uvijek ste dobrodosli u Srpsko Berane i srpsku Budvu,uz Vas je 80 odsto stanovnistva Crne Gore! Blagosloveni da ste i jedva cekamo Vas dolazak..

Darko

23.09.2019. 20:22

Mali je to broj izdajnika u Crnoj Gori.Ipak smo mi jedan narod...barem ja tako mislim

Шатор

23.09.2019. 22:16

Што не напишете мало више о овом Вучинићу, ко су му матер а ко ћаћа, ко су ти Вучинићи, питати родбину шта мисли о њему, има ли их ђе по Србији или РС, чиме се баве и тако, да стекне се мало шира слика о изроду...

SS

23.09.2019. 22:28

Braćo Crnogorci vrijeme je da kazete ono sto u srcu nosite i pokazete vladajucoj kasti da im nije mijesto u slobodarskoj Crnoj Gori inače neka Vam Bog oprosti jer samo on moze da oprosti krsenje 10 bozijih zapovjesti.

Ролекс.

24.09.2019. 00:40

Има их у Далматинском Косову али нису изроди као тај мамлаз.