ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

NAPADI na Milorada Pupovca u Hrvatskoj nastavljaju se nesmanjenom žestinom, pa je Josip Periša, predsednik Glavnog odbora udruženja veterana Hvidra rekao da ”provodi velikosrpsku politiku i da je zloćudni tumor na najosetljivijem delu tela Hrvatske”. ”Milorad Pupovac deluje i radi u Hrvatskoj i uzmemo li u obzir da on radi kao vanredni profesor na Filozofskom fakultetu, mislim da je to jako zabrinjavajuće obzirom na stavove koje je iskazao. Smatramo da on provodi velikosrpsku politiku u Hrvatskoj”, kazao je Periša za N1 televiziju.


Pročitajte još: KOLINDA RAZBESNELA DEO HRVATA: Za svet - fašista, za Grabar Kitarović mučenik


Kritikovao je i premijera Andreja Plenkovića zbog koalicije HDZ-a i SDSS-a i ponovio da Hvidra traži od Državnog odvetništva da proceni da li je bilo elemenata kaznenog dela u Pupovčevim izjavama. ”Smatramo i da je ružno da on latentno i trajno prokazuje ustaše koje niko ne vidi, a zapravo četnike koji su velikim delom članovi njegove stranke on ne vidi. On osuđuje katoličku crkvu, ali ne osuđuje pravoslavnu, a znamo kako je ona delovala tokom Domovinskog rata”.


Pročitajte još: NOVA PROVOKACIJA: U Splitu osvanuli grafiti: "Ubij Srbina", "Novinari crvi..."


Za Hvidru koalicija HDZ-a sa SDSS-om od početka nije bila dobra i da SDSS nije poželjan partner. ”Smatramo da nije dobrodošao, jer nije stranka sa kojom bi trebalo sarađivati. U narednom ćemo period znati odgovoriti na sve ove izazove i odgovori će biti oštri, ako ne i oštriji nego izjave Milorada Pupovca”.

Periša je najavio da će uskoro biti pripremljen novi stav Hvidre, a da Pupovac sprovodi projekat SANU Dobrice Ćosića i da je ”produžena ruka politike velike Srbije”.