Pendarovski „otkazuje“ predsedničku penziju

M. Stančić

22. 09. 2019. u 14:48

Predsednik Severne Makedonije najavio odricanje privilegija po isteku mandata

Пендаровски „отказује“ председничку пензију

Stevo Pendarovski Foto: Twitter

SKOPLJE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PREDSEDNIK Republike Severne Makedonije (RSM) Stevo Pendarovski najavio je, da po isteku, neće koristiti zakonom propisane privilegije bivšim šefovima države.Po isteku mandata, kako je potvrđeno iz Kabineta predsednika RSM u Skoplju, Pendarovski će se odreći prava na korišćenje Kabineta sa saradnicima i doživotne predsedničke penzije.

- Po isteku mandata predsednik smatra da bi trebalo da mu se obezbedi prostorija u nekoj državnoj instituciji gde bi kao bivši predsednik izvršavao protokolarne aktivnosti, rečeno je iz Kabineta šefa države za skopsku tv 24.

LJupčo Nikolovski Foto: Fejsbuk


Iz Antikorupcijske komisije RSM iniciran je predlog za smanjenje beneficija bivšim predsednicima države, uz ocenu da su ti izdaci - neproduktivni. Prema objavljenim obračunima iz Antikorupcijske komsije bivši predsednici Đorđe Ivanov i Branko Crvenkovski, na primer, na godišnjem nivou imaju na raspolaganju više od 100.000 evra za – radne kancelarije, vozače, obezbeđenje, saradnike i predsedničku penziju.

Godišnjim budžetom šefa države u RSM, po osam odsto je predviđeno i za podmirivanje troškova bivšim predsedncima. U doživotnim predsedničkim kabinetima Crvenkovskog i Ivanova u Skoplju, rade i po četvorica saradnika. Doživotna penzija bivših predsdnika je u visini primanja aktuelnog šefa države – oko 1.200 evra.

Prema odredbama Ustava i zakona, doživotne privilegije bivši predsednik može da izgubi samo ukoliko je bio razrešen impičmentom u Sobranju (skupštini) ili ako je Ustavniot sud konstatovao da je u vreme mandata imao radnu nesposobnost.

POZIV ZA „SKRAĆENJE“ PRIVILEGIJA

Doskorašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RSM, LJupčo Nikolovski, sada generalni sekretar vladajućeg SDSM-a, lidera i premijera Zorana Zaeva, objavio je da je sve svoje dnevnice u vreme ministarskog mandata donirao u humanitarne svrhe.

- Očekujem da će izbrani funkcioneri biti primer kada su na poziciji. Jo više, odrekao sam se funkcije i svih privilegija. Građani su ispred svih nas. Zato sam za kraćenje beneficija izabranih i imenovanih lica. Primerom da pokažemo, napisao je Nikolovski na svom fejsbuk profilu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije