KOLINDA RAZBESNELA DEO HRVATA: Za svet - fašista, za Grabar Kitarović mučenik

D. Vujičić

22. 09. 2019. u 14:09

КОЛИНДА РАЗБЕСНЕЛА ДЕО ХРВАТА: За свет - фашиста, за Грабар Китаровић мученик

Kolinda Grabar Kitarović otkrila spomenik, Foto Ured predsednice HR

Novi potez Grabar Kitarovićeve razbesneo deo hrvatske javnosti. Zbog izdaje fra Bernardina ubijena sedmorica partizana

NEDAVNO otkriveni spomenik fra Bernardinu Sokolu na Korčuli ponovo je u Hrvatskoj otvorio pitanje percepcije istorije Kolinde Grabar Kitarović, aktuelne predsednice u punom predizbornom zaletu na novi mandat. Na ostrvcu Badiji ona je otkrila spomenik fra Bernardinu i svečano otvorila galeriju nazvanu po njemu. Krstila ga je pritom "hrvatskim mučenikom" i - razbesnela deo korčulanske javnosti.

Korčula ga pamti kao kvislinga i kolaboracionistu, čoveka koji je 1944. neposredno pre oslobođenja ostrva od Nemaca, odao nacistima gde se nalazi sklonište sedmorice partizana na susednom ostrvu Vrniku, i tako skrivio njihovu smrt. Ipak, ruka sudbine stigla je fra Bernardina: čim su Nemci napustili Korčulu, partizani su ga bez suđenja ubili i bacili u more. Za predsednicu Hrvatske to je bilo dovoljno da ga proglasi "hrvatskim mučenikom". Priličan broj Korčulana pak smatra da su hrvatski mučenici bili oni koje je fra Bernardin izdao Nemcima.

Skandal je prvi otkrio "Jutarnji list". Dan po otkrivanju spomenika, istoričar dr Dragan Markovina, rodom sa Korčule, objavio je detalje davnih događaja. Tako se doznalo da je o fratrovoj izdaji partizane obavestio jedan Nemac, izvesni Vilim, koji se još pre Drugog svetskog rata doselio na Korčulu i radio tu kao berberin, a u ratu bio prevodilac u nemačkoj komandi.

Pročitajte još - KOLINDA U PANICI: Cure tajne, dok joj popularnost opada

Vilim je, prema pisanju Markovine, odmah obavestio časnu sestru Manes Karninčić, tadašnju upraviteljku "Zavoda anđela čuvara" u Korčuli, inače saradnicu partizanskog pokreta, koja je to prenela saborcima. Ipak, Nemci su bili brži, pa su ubili partizansku sedmorku pre nego što su ih drugovi spasli. Kad su partizani došli da osvete poginule, kazuju pojedini izvori, upravo su im fratri sa Badije, redom antifašisti, izručili fra Bernardina.

- Došao sam kući, upalio TV i vidio kako Kolinda govori da su hrvatski mučenici, pa i fra Bernardin, zaslužni što danas imamo hrvatsku državu i što ona može da bude njena predsednica. On je, zasigurno, izdao tu sedmoricu partizana, i to neposredno uoči oslobođenja. Druga stvar, kompletno korčulansko sveštvenstvo bilo je uz partizanski pokret, svi su bili antifašisti osim njega, i sada baš njega predsednica uzdiže kao mučenika. Zato sam morao da reagujem - ispričao je Markovina.

On je dodao i da su ga iznenadile negativne reakcije hrvatske javnosti "jer je Kolinda već toliko gafova napravila, da nije mislio da će im još jedan biti tako zanimljiv".


ŽIVOTNO DELO

"ŠLAG" na priču predstavlja činjenica da je ove godine Dubrovačko-neretvanska županija fra Bernardinu Sokolu posthumno dodelila nagradu za životno delo. Doduše, ne zato što je izdao partizane Nemcima, nego zbog njegovih zasluga u muzikologiji.

- Mi smo njemu dali nagradu za muziku, a ne za političko delovanje - naglasio je poslanik SDP dr Davor Penić. Nama u materijalima i obrazloženju za nagradu nije predočen taj politički deo njegova života. Tek posle, iz razgovora sa nekim ljudima, saznao sam šta je taj fratar uradio.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

realist.

22.09.2019. 15:00

Gde su Zene na Vlast tu nema prosperiteta zemlje isto kao sto je Merkelova upropastila Njemacku Ekonomiju, tako otkad je Kolinda Hrvatska sve vise tone u propast.

Kosta

22.09.2019. 15:07

Srbija treba da podrzi svaku inicijativu hrvatske za uvodjenje sto vise fazima u svakodnevnu praksu I sluzbeni protokol. Za dom treba da budu spremni na svakom koraku, od vrtica do fudbalskih stadiona. narocito kad gospodja ide u Izrael u posetu da je doceka Izraelska vojska sa za dom spremni jer to je stari hrvatski pozdrav. Budalu treba da pustis da bude budala, a ne da stalno pokusavas da ga nesto naucis. nema vajde. Spremni su oni kolektivno za ludnicu.

Nuclear Vlasta

22.09.2019. 15:09

Само седморица ?! Ма то није ништа ! Хрвати су два пута издали исту државу (Кралевину Југославију и СФРЈ) ! Очекујемо и трећи „згодитак“ када им и ЕУ буде превише. Али све у своје време....

Darko

22.09.2019. 15:44

Pa zasto vas cudi to od Hrvatske?Sve naciste su proglasii za svece i mucenikeTo je prirodna stvar jer su oni bili na toj strani.

pfc

22.09.2019. 15:50

Zna ona vrlo dobro ko je ovaj lik! Zato mu je i podigla spomenik! Treba se ušlihtati ustašama!

Луцијан В. Огулинец

22.09.2019. 16:09

Ако Гробаркин нацифашизам не смета напр. Амбасадама европских земаља у Хрватској а мeђу њима има и оних чији су народи тешко пострадали у 2.WW од нациста и њихових сателита Хрвата, зашто би Гробарка прикривала своје симпатије према Нацизму. Поготово што је хрватска омладина васпитана у том духу а неки су тек пре коју годину чули за Јасеновац и остала мања или веће стратишта - најстрашније клаонице Срба - мушкараца, жена, деце и стараца, у Европи.

toma

22.09.2019. 16:09

Kolindu pod hitno uhapsiti i poslati na Korčulu da odradi javne poslove na 30 dana,pa posle na sud za propagiranje fašizma i ovog zločinca na sreću bronzanog.

Somborac

22.09.2019. 21:21

@Boban - Sve zavisi iz kog aspekta čovek gleda stvar. Neljudski zločini jesu postojali, a onih, činjenica, slave. A obolela EUropa samo nemo gleda.

црни

22.09.2019. 16:34

Овај фрратар је био Сит међу Џедајим. Ово је браћо нова побуна Сита. Тамна страна силе се уздиже.

Blagoje Jovovic

22.09.2019. 16:39

Dobro je sto Kolinda promovise Krvcacku na pravi nacin,jer svetska javnost bi trebalo da zna mnogo vise o definitivno najmonstruoznijoj kvazi naciji u Evropi koju je izmislio Vatikan,jedinoj na svetu koja je imala logore za decu,koja su tamo mucena i ubijana samo zato sto su im roditelji bili Pravoslavne veroispovesti.

Bonaparta

22.09.2019. 16:49

Šta drugo očekivati od iskomplekisarane dvadeset šeste sekreterice 72 poduprave za nabavku prezervativa za američke vojnike. Sada je g-đa predsednica. Bože ima li te??

bager

22.09.2019. 19:30

@Bonaparta - Trebalo je te prezervative redovno proveravati a i njihovu izdrzljivost

Шатор

22.09.2019. 17:07

Дабогда сви били као тај фра... ако већ нису...

Никола

22.09.2019. 17:19

Па и Хитлеру су Немци могли доделити постхумну награду, за изузетни допринос кречењу (молерају), али нису.

Л.В. О.

22.09.2019. 21:37

Луцијан В. Огулинец 22. септембар 2019. 16:09 #6294217 Поштовани уредниче НОВОСТИ имате моју захвалност због објављивања горе наведеног текста. У више наврата сам, апострофирајући Амбасадеземаља које су у 2.WW претрпеле огромне губитке, покушавао да објавим овај текст на Политици али су ме цензурисли. Вероватно због тога што је асоцијација упућена Руском и Пољском амбасадору који су глуви и слепи за нацистичке симболе НДХ А. Павелића (Хитлеровог сучесника) којих је пуна Хрватска.