SEDMA parada ponosa u Crnoj Gori održana pod sloganom "Ne preko naših leđa" protekla je bez incidenata, a učesnici su poručili da zahtevaju Zakon, dostojanstvo i slobodu.


Pročitajte još: POGLEDAJTE: Ovako izgleda spektakularna svadba sina Mila Đukanovića, došli Dejan Savićević, Hari Mata Hari, Tarzan...


Ispred organizatora prajda, obratio se Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra i kazao su se okupili kako bi poručili da neće pognuti glavu i da neće odustati od zahteva da se usvoji Zakona o životnom partnerstvu, koji će LGBT populaciji omogućitimista prava koja imaju drugi parovi.

- Pred vama sam još jednom kao gej muškarac, ponosan na to što jesam, jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju političke bitke. Tu sam da se borim protiv svakog osećaja stida i srama, podignute glave, ponosni na to što jesmo. Danas smo ovde da glasno zajedno poručimo da nećemo pognuti glavu i da imamo jednaka prava, zahtevamo usvajanje Zakona o životnom partnerstvu, a od onih u Skupštini da ne biju bitke preko naših leđa. Nećemo dozvoliti da ijedna LGBT osoba živi u strahu i bez slobode. Vidimo se dogodine na Prajdu - poručio je Kalezić.

Maršruta gej ove godine je duža nego ranijih godina i obuhvata više od jednog kilometra centralih ulica glavnog grada Crne Gore.

Paradi je prisustvalo više predstavnika državnih institucija, ali ne i ministar ljudskih i manjinskih prava, Mehmed Zenka, koji je svoj izostanak pravdao "ranije preuzetim obavazama".

Slogan sedmog Montenegro prajda je inspirisan, kako je saopšteno ranije, zloupotrebom ljudskih prava LGBT osoba u dnevno-političke svrhe od strane političkih partija i poslanika Skupštine Crne Gore.