Mitropolija crnogorsko-primorska zabrinuta ćutanjem vlade

M. SEKULOVIĆ

21. 09. 2019. u 14:54

Митрополија црногорско-приморска забринута ћутањем владе

Foto: Mitropolija

Predstavnici Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske na samitu OEBS u Varšavi
Predstavnici Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke protojerej-stavforor dr Velibor Džomić i dr Vladimir Leposavić su učestvovali u debati o pravu na slobodu veroispovesti ili uverenja na samitu OEBS-a u Varšavi.


- Predstavnici naše Crkve su na prikladan i argumentovan način ukazali na nekoliko najvažnijih aspekata Predloga zakona o slobodi veroispovesti za koje je i Venecijanska komisija u svom mišljenju od 21. juna ove godine konstatovala da nisu u saglasnosti sa međunarodno-pravnim aktima i standardima. Pojašnjen je smisao, ali i potencijalne posledice odredbi kojim se na pravno nedopustiv način vrši likvidacija ranije stečenog i do danas postojećeg pravnog subjektiviteta Crkve i verskih zajednica, kao i odredbi o državnoj konfiskaciji svih verskih objekata i nepokretne imovine Crkve i verskih zajednica, koji su nastali ili stečeni do 1. decembra 1918. godine. Ukazano je i na brojne propuste prilikom pripreme Nacrta i Predloga zakona od 2015. godine do danas. Izražena je zabrinutost što ni, nakon tri meseca od usvajanja Mišljenja Venecijanske komisije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore još uvijek nije pokrenulo dijalog sa Crkvom i verskim zajednicama.


Pročitajte još: Mitropolija: Crkvena imovina u Crnoj Gori nije bila državna do 1918.


Ovo je saopšteno iz Mitropolije Crnogorsko-primorske, uz napomenu da je na aa dan održavanja samita, na zvaničnoj stranici OEBS-a objavljena pisana izjava Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke u kojoj je ukazano na brojne probleme i nedostatke Predloga zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.


- Osim toga, Predlog zakona je postao predmetom interesovanja i brojnih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prava na slobodu veroispovesti. Skupu je prisustvovao ambasador Crne Gore u Poljskoj dr Budimir Šegrt, koji je saopštio načelne stavove Vlade Crne Gore o Predlogu zakona, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije