Obuka za 500 nezaposlenih

B. RADOSAVOVIĆ

21. 09. 2019. u 11:45

Обука за 500 незапослених

Nezaposleni kandidati moći će da pokažu svoje znanje Foto V. Danilov

Zavod za zapošljavanje potpisao Ugovor o angažovanju radnika sa 133 firme; Osposobljavanje je tri i šest meseci, najbolji imaju šansu da produže rad

ZAVOD za zapošljavanje predstavio je dva programa koji će obezbediti zapošljavanje 500 nezaposlenih na tri, odnosno šest meseci. Ugovor je potpisan sa 133 firme u Crnoj Gori, a namera je poslodavaca, kako su istakli, da zadrže radnike koji se tokom osposobljavanja pokažu i dokažu da su zainteresovani za posao.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno je 33.590 nezaposlenih ili 15,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Stopa nezaposlenosti, prema poslednjim podacima je 14,4 odsto ili 2,6 procenata manja nego 2018. To je saopštio Suljo Mustafić, direktor Zavoda. On dodaje da ta institucija već godinama kreira brojne programe kako bi povećala zaposlenost, što je i cilj, kako je rekao dva nova - osposobljavanje nezaposlenih za samostalan, ali i rad kod poslodavca.

- Današnjim potpisivanjem ugovora sa 133 izvođača programa, vrednih 834.000 evra biće angažovano 500 ljudi sa evidencije nezaposlenih u celoj Crnoj Gori - poručio je Mustafić. - Finansiranjem ovakvih programa Zavod doprinosi lakšem uključivanju teže zapošljivih lica u svet rada.

PROČITAJTE JOŠ - SADA NA POTEZU ADVOKATI: Napisana presuda u slučaju "državni udar"

Sanja Rabrenović, pomoćnica direktora u Sektoru za zapošljavanje je objasnila da će 250 nezaposlenih sa srednjom školom šest meseci sticati znanja kod 78 poslodavaca kako bi se osposobili za samostalan rad. Takođe, još toliko svršenih srednjoškolaca četvrtog ili trećeg nivoa obrazovanja radiće u 55 firmi tri meseca i obučavati se za rad kod poslodavca. Najviše kandidata, kako je istakla Rabrenovićeva, biće angažovano u opštinama na severu, ali i u Ulcinju i na Cetinju.

- Od ukupno 500 učesnika u oba programa, čak 324 nezaposlena biće iz tih opština - navela je Rabrenovićeva.

Agencija za računovodstvo iz Bijelog Polja zaposliće na šest meseci tri osobe sa biroa rada. Vlasnik Dragan Bubanja kaže da su spremni da zadrže kvalitetne kandidate.

- Naravno, ako se pokažu dobrim mi smo raspoloženi da im produžimo ugovor o radu - naveo je Bubanja.

Foto Vijesti

I izdavačka kuća "Obodsko slovo" biće deo oba programa Zavoda za zapošljavanje. Miroslava Uljarević kaže da će angažovati deset nezaposlenih.

- Nakon obuke, dva će dobiti ugovor o radu na određeno - poručila je predstavnica "Obodskog slova", koja je potpisala ugovor sa Zavodom za zapošljavanje.


SEZONCI

NA Birou rada su saopštili da je od 1. januara do danas privremeno bilo zaposleno više od 11.500 radnika ili dve hiljade više sezonaca nego lane. Pozvali su poslodavce da na vreme isplaniraju koliko će im trebati radnika naredne sezone, kako bi ta institucija obezbedila dovoljan broj, kako su rekli, kvalitetnih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije