Hrvati će i dalje raditi do 65. godine

J. Kerbler

četvrtak, 19. 09. 2019. u 12:59

Хрвати ће и даље радити до 65. године

Ilustracija
Foto: Tanjug

Nakon pritiska sindikata i građana hrvatska vlada odustala je da se u penziju ubuduće ide sa 67 godina života, već se sve vratiti na staro i omogućiti odlazak u penziju sa navršenih 65 godina života
ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


Nakon pritiska sindikata i građana hrvatska vlada odustala je da se u penziju ubuduće ide sa 67 godina života, već se sve vratiti na staro i omogućiti odlazak u penziju sa navršenih 65 godina života.

"Prihvatamo sve inicijative građana", poručio je premijer Andrej Plenković, a Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih sindikata Hrvatske kaže "to je obrat, mislili smo da će odugovlačiti".

I dok deo sindikalista kaže da je reč o pobedi, neki su skeptični i zalažu se da se ipak raspiše referendum. Naime, više od 700.000 građana je u maju ove godine potpisalo zahtev za referendum kroz inicijativu "67 je previše", a po mnogima referendum više i nije potreban jer je vlada uputila u proceduru izmenu Zakona o mirovinskom osiguranju kojom bi se sve vratilo na staro.

"Poštovali smo volju građana i čuli smo što su nam poručili", kaže Plenković, a vlada će ipak omogućiti da oni koji žele da rade dulje to mogu i ostvariti. Već sada oko 13.500 ljudi koristi mogućnost da radi uz penziju, a to će biti moguće i dalje.

Pročitajte još - Da li su i u Srbiji moguće socijalne penzije?


Sindikati su tražili i da bude manja penalizacija svih onih koji odlaze u prevremenu penziju, kao i da se omogući prevremena penzija svima koji su navršili 60 godina života i imaju 35 godina radnog staža. Sada je vlada pristala i na te zahteve i veoma brzo se očekuje izmena zakona.

Ova odluka je donesena u sve zaoštrenijim političkim prilikama u Hrvatskoj, pa je po mnogima i deo predizborne kampanje za parlamentarne izbore koja će početi već početkom naredne godine. Ionako nije postojao veliki manevarski prostor da se izbegne referendum, a sigurno je da bi na njemu pala vladina odluka da se radi do 67 godine života.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije