Prave struju za svoje potrebe

M. SEKULOVIĆ

četvrtak, 19. 09. 2019. u 06:14

Праве струју за своје потребе

Opština planira da posle realizacije projekta ima manji trošak

Opština Berane do kraja godine izgradiće ekološku mini-hidroelektranu "Miolje polje" na vodovodu. Preduzeće "Benergo" će se zadužiti 600.000 evra, a od projekta očekuju veliku uštedu

BERANE će do kraja ove godine dobiti prvu svoju malu hidroelektranu. I to ekološku! Bez sprovođenja vode u cevi.

Mala hidroelektrana će u dobroj meri podmiriti potrebe za električnom energijom za potrebe lokalne uprave, deo je obrazloženja opštine, koja je preduzeću za proizvodnju električne energije DOO "Benergo" dala garancije za kreditno zaduženje do 600.000 evra. Od tog novca će se završiti projekat koji će lokalnoj upravi doneti uštedu od nekoliko stotina hiljada evra po osnovu utrošene električne energije.

- Mala elektrana "Miolje polje" gradiće se na prekidnoj komori gradskog vodovoda sa Merića vrela. Radovi su već uveliko počeli, uprkos opstrukcijama - kaže direktor preduzeća "Benergo" Radomir Mihajlović, zadovoljan ishodom glasanja na sednici SO Berane, na kojoj je opozicija DPS - Bošnjačka stranka - SD, bila uzdržana prilikom donošenja ove odluke. - Ne razumem ljude koji su protiv gradnje ekološke hidroelektrane u Crnoj Gori i podrške za finansijsko punjenje budžeta Opštine. Tajkuni u Crnoj Gori do sada su izgradili veliki broj malih elektrana od kojih država nije imala nikave koristi, osim ekološke štete. Za protekli period tajkuni su prihodovali 27 miliona evra od malih elektrana, a država je prihodovala svega pola miliona.

Odbornica koalicije "Zdravo Berane" Vida Ivanović poručila je da ih niko neće sprečiti u nameri da grade bolji život na području opštine Berane.

Pročitajte još - Novo ulaganje u školstvo Opštine Berane (FOTO)

- Kakav je odnos dela vlasti prema Beranama vidi se i po tome što tek posle četiri godine počinjemo da gradimo mini-hidroelektranu - dodaje Ivanovićeva. - Osnovni element zaustavljanja realizacije tog projekta je što administracija, između ostalih Ministarstvo ekonomije, umesto da pruži doprinos razvoju ekonomije, stvaranju novih vrednosti, otvaranju novih radnih mesta, korišćenju obnovljivih izvora energije - koči projekat.

Dragoslav Šćekić

Njena sumnja je da je to jednostavno želja da se projekat prepusti privatnim firmama ili "posebnim partnerima".

- Mi nismo za tu, već za varijantu opštinskog, odnosno državnog preduzeća koje će praviti prihod za Opštinu Berane, koji će biti usmeren za nove projekte, u godišnjem iznosu od nekoliko stotina hiljada evra - kaže predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji ističe da ima i dobre saradnje sa pojedninim ministrima iz Vlade Crne Gore, a novi test će biti i odlučivanje o zahtevima opštine za gradnju novih mini-hidroelektrana - ekoloških.

Radomir Mihajlović

PRIHODI I BOLjE VODOSNABDEVANjE

DOBILI smo energetske dozvole za MHE "Miolje polje" i "Ržansko vrelo", koje je izdalo Ministarstvo ekonomije, dok je u pripremi dokumentacija za dozvolu za MHE "Dapsiće". U toku je izrada projekta za MHE "Ržansko vrelo", na kaludarsko-ržaničkom vodovodu, za koji je urađen projekat poboljšanja vodosnabdevanja i čijom izgradnjom će se umnogome povećati kvalitet vodosnabdevanja više mesnih zajednica na desnoj obali Lima. Gledano sa finansijskog aspekta, donosiće planirani bruto godišnji prihod u iznosu od oko 550.000 evra, i to MHE "Miolje polje" oko 250.000 evra, dok je za MHE "Ržansko vrelo" bruto godišnji prihod oko 300.000 evra, kaže Radomir Mihajlović, direktor "Benergo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije