Incko oštro kritikovao deklaracije SDA BiH i pozvao da se prekine sa retorikom podele

Tanjug

18. 09. 2019. u 21:54

Инцко оштро критиковао декларације СДА БиХ и позвао да се прекине са реториком поделе

Foto: Tanjug

Incko je pozvao sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko oštro je danas kritikovao Programsku deklaraciju SDA BiH i formulaciju "Republika BiH" kao dugoročni cilj te stranke.

U saopstenju OHR, Incko je pozvao sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.

PROČITAJTE JOŠ -SNSD: Pravo na samoopredeljenje - odgovor na kršenje Dejtona

"Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije", navodi se u saopštenju OHR.

Saopštenje je usledilo nakon sednice GO SNSD, koji je, inače, odbacio deklaraciju SDA i poručio da će otvoriti postupak osamostaljenja Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je Incko ovom izjavom želeo jasno da istakne da je u skladu sa svojim mandatom obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

"To uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

U tom smislu napominje se da svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, a za šta je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u celokupnom političkom spektru.

Navodi se i da "Incko duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za zločine protiv nedužnih žrtava za vreme rata".

"Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi", navedeno je u saopštenju OHR, a preneli su mediji u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nikola U.

18.09.2019. 22:17

Čuj, kritikovao...? Pa hajde sad, junačino "nepristrasna", udri sad njih kao što je tvoja dinastija udarala po Srbima i RS za mnogo manje stvari!!!

Čika Velja

18.09.2019. 23:22

Ih bre gosn. Valentin,pa kako mislis da ce funkcionise demon drzava za koju je njen osnivac govorio(lagao ko pas) da ce da bude multietnicka drzava svih njenih gradjana???

normalan

19.09.2019. 01:01

muslimani su najveći krivci što BiH ne funkcionira kao država oni jednostavno žele potčiniti srbe i hrvate u BiH

Никола

19.09.2019. 06:02

Како лицеерно делује Инцково помињање устава, као Светог писма.Треба међународним ћатама објаснити да и Србја има Устав, по коме је КиМ њен саствни део.

savo arizona

19.09.2019. 06:52

Incko I sva natofasisticka banda da hoce mir napustili bi Bosnu I neka se podjele kao I bivsi juga.

Lux

19.09.2019. 08:08

"Саопштење је уследило након седнице ГО СНСД...", што значи да није било сједнице СНСДа (и свега тога) не би се огласио ни Валентин... Шта је чекао до сада? Толико о томе.