Završeno suđenje za požar u kojem su stradale prostorije i oprema RTV „Pljevlja“

M.Drobnjak

utorak, 17. 09. 2019. u 23:00

Завршено суђење за пожар у којем су страдале просторије и опрема РТВ „Пљевља“

foto M.Drobnjak

Saslušanjem predstavnika grupe veštaka Instituta za preventivu, zaštitu na radu i protivpožarnu zaštitu iz Novog Sada kao i iznošenjem završnih reči u utorak je završeno suđenje Željku Lakoviću
PLjEVLjA – Saslušanjem predstavnika grupe veštaka Instituta za preventivu, zaštitu na radu i protivpožarnu zaštitu iz Novog Sada kao i iznošenjem završnih reči u utorak je završeno suđenje Željku Lakoviću koji je optužen za izazivanje požara u kojem su prošle godine stradale prostorije i oprema Radio-televizije „Pljevlja“.


Sudija Branko Pejović odbio predlog advokata optuženog Lakovića, Radoša Kastratovića, da novo superveštačenje uzroka požara obavi Institut za bezbednost iz Beograda.


Sudija smatra da se novim veštačenjem ne bi mogle utvrditi nove činjenice a da bi isto vodilo odugovlačenju postupaka i uvećanju troškova. Sud smatra da je činjenično stanje utvrđeno u dovoljnoj meri za presuđenje.


Sudija Branko Pejović kazao je da će presudu doneti u zakonskom roku i da će je dostaviti učenicima u postupku.


Sud je u utorak saslušao predstavnika grupe veštaka iz Instituta iz Novog Sada osamdesetogodišnjeg dr Julija Cinklera koji je u potpusnosti ostao pri nalazu koji je ranije dostavljen sudu.


U nalazu veštaka iz Instituuta iz Novog Sada navodi se da da je požar nastao najverovatnije kao posledica ispaljivanja vatrometa i da ga je najverovatnije izazvao dio štapina ili barutnog punjenje koji nisu izgoreli tokom ispaljivanja vatrometa. To se, konstatuju veštaci, mogl desiti usled oštećenja prilikom transporta ili fabričke greške. Na to, smatraju oni, optuženi Laković nije mogao da utiče.


Na ročištu krajem prošle godine veštak protivpožarne zaštite Radovan Popović iz Podgorice isto je tvrdio da su požar izazvale kutije koje su nakon ispaljivanja ostale na krovu zgrade. On je tvrdio i da je Laković prilikom ispaljenja u potpunosti ispoštovao zakonsku procedure.


On je tada rekao da Laković nije imao obevezu da ukloni kutije zaostale od ispaljenja vatrometa jer u odobrenju to od njega nije traženo.


- Prilikom ispaljivanja bila su prisutna dva vatrogasca koji su obezbeđivali lice mesta. Vatrogasci su bili u obavezi da provere kutije iz kojih je ispaljivan vatromet i da li je bezbedan da ostane na krovu jer su za to bili i angažovani - kazao je tada Popović.PROČITAJTE JOŠ: UTVRĐEN UZROK POŽARA U RTV PLjEVLjA: Ostaci vatrometa izazvali vatru


Odbrana optuženog tokom dokaznog postupka predočila je da nalaz veštačenja pun nelogičnosti i da se temelji na pretpostavkama a ne na činjenicama.

- Laković ništa protivzakonito nije uradio, nije propustio ni jednu radnju da obavi pre i posle ispaljivanja vatrometa. Nakon ispaljivanja vatrometa i on i dvojica vatrogasaca uverili su se da je sav sadržaj iz kutija ispaljen. Niko tu noć na krovu zgrade nije primetio plamen niti vatru koja bi toliko zagrejala limeni pokrivač da bi se izazvao požar na dskama koje su se nalazile ispod lima. Da bi se mogla zapaliti drvena konstrukcija ispod limenog krova potrebno je da na krov deluje temeperatuvra veća od 400 stepeni celzjusa duži vremenski period. To bi se moglo desiti jedino sagorevanjem ugalja a nikaljko sagorevanjem kartona - rekao je Kastratović dodajući da kartonske kutije koje su ostale na krovu nakon ispaljenja vatrometa nisu izazvale požar.


- Veštak građevinske struke, Milan Raičević na sudu je kazao da požar nije mogao doći sa krova i da su limeni krovovi smatraju kao stoprocentana zaštita od požara. Ni jedan jedini dokaz koji je izveden na glavnom pretresu ne govori u prilog tome da je okrivljeni izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret-kazao je u završnoj reči branilac okrivljenog Radoš Kastratović i zatražio da Sud njegovog branjenika oslobodi svake krivice jer smatra da bi to bila jedina pravedna odluka.


Tužilac Milivoje Tomčić zatražio je da sud Lakovića oglasi krivim i kazni po zakonu jer smatra da je na nesumnjiv način utvrđena njegova krivica. Prema tužiocu to su potvrdili i nalazi veštaka, Radovana Popovića i Instituta iz Novog Sada.


Radnik preduzeća “Vatrometi- Vuković”, Podgoričanin Željko Laković, je povodom Dana nezavisnosti 21. maja prošle godine, nakon održanog koncetra Dženana Lončarevića ispaljivao vatromet sa zgrade u kojoj je smeštena RTV „Pljevlja“.Nekoliko sati iza toga izbio je požar u kome su stradale prostorije RTV „Pljevlja“ koje su se nalazile u potkrovlju zgrade sa koje je ispaljen vatromet.


Laković je jedini optuženi, a tereti se za krivično delo izazivanje opšte opasnosti, čime je pričinjena materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 118.000 eura. Veći dio štete oko 85.000 eura pričinjen je na zgradi u kojoj je bila smeštena RTV Pljevlja, a ostatak na opremi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije